Smart Humanity 2022

PROGRAMMA SMART HUMANITY 2022

De methode Bellingcat 

Ze komen steeds vaker in het nieuws door hun speurwerk naar onder andere de betrokkenen bij het neerhalen van MH17, de vergiftiging van dubbelspion Skripal in Groot-Britannië, de gifgasaanvallen in Syrië en nu de oorlog in Oekraïne. Het Bellingcat collectief zorgde hierbij door hun vernieuwende onderzoeksaanpak voor baanbrekende onthullingen en kreeg daarvoor onlangs ook de Machiavelli-prijs.

Bellingcat laat zien dat je meer kunt halen uit openbare data zoals google maps en facebook dan je op het eerste gezicht misschien dacht. Is hun aanpak ook toepasbaar op het werk van de informatieprofessional? Met deze vraag in het achterhoofd geeft Annique Mossou van Bellingcat ons een kijkje in de methodes die Bellingcat toepast. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen.

13:15-14:30 uur - Theaterzaal

Break-out sessie ronde 1

1a FAIR en Open Data; samen bouwen aan een goede infrastructuur

15:00-16:00 uur -

1b Onderzoek & Onderwijs

15:00-16:00 uur -

1c Ethiek voor de informatieprofessional

15:00-16:00 uur -

Break-out sessie ronde 2

2a Kwaliteitsraamwerk Informatievoorziening

In deze sessie kom je alles te weten over het Kwaliteitsraamwerk Informatievoorziening (KWIV). Het KWIV is ontwikkeld om IV-kwaliteiten specifiek én in één gemeenschappelijke taal te beschrijven en wordt voor alle imformatieprofessionals binnen de Rijksoverheid gebruikt. Hierdoor verkrijgen medewerkers, leidinggevenden en opleiders rijksbreed één gemeenschappelijke taal voor IV-competenties en kennis.

16:00-17:00 uur -

2b Kritische instrumenten in de praktijk (door Danny Greefhorst en Theo Theunissen)

Kritisch denken is een vaardigheid die handvatten biedt om de natuurlijke aanleg iets te geloven te beteugelen en verborgen aannames, onlogische redeneringen en denkfouten te herkennen en te voorkomen. Kritisch denken draagt onder meer bij aan betere besluitvorming. De interessegroep kritisch denken van informatie heeft als ambitie om het kritisch denken van informatieprofessionals te verhogen. Deelnemers zullen in deze sessie met elkaar in gesprek gaan over hoe ze in de praktijk vraagstukken kritisch benaderen. Hieruit worden praktische werkwijzen gehaald, die breder toepasbaar zijn. De resultaten van de sessie zullen tevens worden gebruikt als input voor het boek dat vanuit de interessegroep wordt geschreven over het onderwerp.

16:00-17:00 uur -

2c

16:00-17:00 uur -

 

Meld je nu aan voor Smart Humanity 2022!