Grutto Johan - Vernuftige toepassingen van techniek die de mensheid beter maken. Soms ook niet.

Alle nieuws

Grutto Johan - Vernuftige toepassingen van techniek die de mensheid beter maken. Soms ook niet.

Eind maart: Grutto Johan is weer terug in de Krimpenerwaard, na een tocht die startte op 23 januari in het nationaal park Djoudj in Senegal. De eerste van een groep die gevolgd wordt. Een aparte webpagina laat iedereen de vliegroutes zien. Van dit soort berichten op social media geniet ik altijd zo.

10 mei 2021

Of wat te denken van de visdeurbel? Een onderwatercamera voor de Weerdsluis in Utrecht. Zie je online een vis, dan kun je dat melden. Bij voldoende meldingen gaat de sluis even open om de vissen door te laten. Zo kunnen ze verder, op weg naar een geschikte plek om eitjes te leggen en zich voort te planten. En tot slot de drone van de Universiteit Twente die ingezet kan worden om hoogspanningsleidingen te controleren, zodat minder medewerkers de torens in hoeven. Met AI uitgerust, dus zelflerend en zelfsturend. Allemaal vernuftige toepassingen van techniek, gemaakt om de mensheid een beetje beter te maken. Hadden we maar meer van dit soort berichten. Je moet er wel een beetje naar zoeken soms, toch?

Smart Humanity van de KNVI geeft dit soort ontwikkelingen meer aandacht. Meer dan ooit is ook de andere kant van deze toepassingen zichtbaar. Zoals we Grutto Johan kunnen volgen, zo kunnen we nu ook mensen goed volgen. Niet alleen op de smartphone; dat grapje kennen we. De Israëlische overheid heeft medio maart een wet aangenomen om burgers verplicht een armband om te doen om ze goed te kunnen volgen. Grutto Johan, maar dan state-owned. Rechters die de wet toepassen, zullen ongehoorzame burgers die ‘vrij’ willen zijn daarmee wel móéten straffen. Je ziet het voor je; de overheid kan straks op de deurbel drukken, en jij als burger mag er dan wel of niet door. Waarschijnlijk hangt dat af van je sociale score of je vaccinatiepaspoort. Het mooie is dat al deze data ook lekker gekoppeld kunnen worden. Dus met je elektrische auto kom je de grens natuurlijk niet over, daar zorgt de routeplanner wel voor. ‘Computer says no’ van Little Britain + 1984 in het kwadraat.

Ook de kabelinspecties staan in schril contrast met het leger van drones dat klaarstaat om ingezet te worden in gevechtssituaties. Ze lijken een beetje op robothonden, die AI-machines van Unitree Robotics. Het filmpje op social media kwam met een grappig muziekje van Star Wars. Dat levert natuurlijk vele ‘duimpjes’ op. En nee, ze zijn nog net niet zo goed als humanoïden. Maar als we deze film zeg een jaar of twee doorspoelen, zou ik niet graag op het Malieveld staan met deze AI-gestuurde vechtmachines als de ME het sein ‘schoonvegen’ geeft.

Mijmerend over Grutto Johan denk ik aan dat liedje. Alleen de grutto’s en de drones vliegen nog van Oost- naar West-Berlijn ...

Dit blog van Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter KNVI, verscheen op 9 april in AG Connect

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media