IG Process Mining: inbedden gaat alleen door koppelen met andere disciplines

Alle nieuws

IG Process Mining: inbedden gaat alleen door koppelen met andere disciplines

Mensen die process mining voor het eerst toegepast zien worden, vinden het bijna magisch, zegt voorzitter Roel Blankers van de interessegroep Process Mining.

27 augustus 2020

Process mining laat aan de hand van data zien hoe de processen in een organisatie écht lopen. “Organisaties tekenen vaak processen in op basis van meningen. Als je dat doet, mis je de olifantenpaadjes. Je krijgt niet de inzichten die je met process mining wel zou krijgen. Het is objectiever, sneller en accurater.”

Blankers is zelf Leanconsultant en zag al snel de link tussen process mining en Lean. “Lean wil complexe processen vereenvoudigen door verspilling te elimineren. Knelpunten kun je met process mining naar boven halen.” Maar, zegt hij, dan is er nog steeds context nodig. “De mens is daarom te allen tijde nodig. Die mens, de proceskenner, kan namelijk de benodigde context en verklaringen voor bijvoorbeeld geconstateerde afwijkingen van het bedachte proces geven.”

Wat doen jullie als interessegroep?
“We hebben tot doel de discipline process mining verder te ontwikkelen en de toepassing hiervan in de praktijk verder uit te dragen. Dat doen we door geregeld seminars, workshops en lezingen te organiseren. Die bijeenkomsten zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden.”

Was de oprichting van een aparte interessegroep nodig?
“Wat ons betreft wel. Daarom hebben we in 2013 deze interessegroep opgericht. De godfather van process mining, Wil van der Aalst, was daar zelfs nog bij betrokken.
KNVI is een vereniging van informatieprofessionals en die maken veel gebruik van data. Data zijn noodzakelijk om process mining te kunnen toepassen. Wil je de discipline inbedden in de organisatie, dan zul je de samenwerking met andere disciplines moeten zoeken. Binnen de vereniging zoeken we daarom ook de samenwerking met andere interessegroepen. Process mining is een discipline an sich, maar staat niet geheel los van andere disciplines. Van business intelligence en analytics, IT-audit tot aan IT-recht; als we elkaar wederzijds positief beïnvloeden, zijn we beter in staat om organisaties te inspireren hun bedrijfsvoering naar een hoger plan te tillen.

Wat voor evenementen hebben jullie het afgelopen jaar georganiseerd?
“We organiseerden onder andere een workshop 'Van FOPlossing naar TOPlossing'. Tijdens deze workshop kregen de deelnemers een case voorgelegd van een organisatie die het proces van het aanvragen van een krediet wilde verbeteren. De deelnemers brachten in eerste instantie het proces op een grote ‘brown paper’ in kaart, aan de hand van de verstrekte informatie. Daarna deden wij hetzelfde met een processminingtool. Wat je ziet is dat als je op een traditionele manier inzicht in een proces en de verbeterkansen probeert te krijgen, je dan snel in een foplossing vervalt. Terwijl je door het toepassen van process mining snel tot het kernprobleem komt.” Process mining maakt het zelfs mogelijk om, op basis van de loggings van MRI-machines, de gebruikspatronen van deze machines door de medische professionals zichtbaar te maken. Dat hebben we mogen ervaren toen we te gast waren bij Philips Healthcare in Best. Tijdens dit bedrijfsbezoek hebben we de toepassing van process mining voor de analyse van deze meer technische processen dieper bekeken.

Wat gaan jullie nog doen?
“Tja, dat is in coronatijd wel een beetje gek. Tijdens ons jaarlijkse bestuursetentje in december hebben we plannen gemaakt voor verschillende bijeenkomsten. Die liggen nu stil. Als bestuur hebben we wel contact met elkaar hoe we nu verder gaan. De ideeën zullen in ieder geval uitgewerkt worden, waarvan we er vast nog wel een paar in dit laatste halfjaar gerealiseerd zullen zien. We hebben in elk geval nooit echt moeite om onze bijeenkomsten vol te krijgen.”

Dit artikel verscheen in het augustusnummer van AG Connect

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media