Column: Levensechte chat

Alle nieuws

Column: Levensechte chat

Een dank je wel voor Andrew Tian op Princeton voor GTPzero. ‘Humans need to know the truth’, zoals hij aangeeft. Met zijn gratis app kun je detecteren of tekst door ChatGTP is gemaakt. Met een mooi belang van Microsoft publiceerde onderzoekslab OpenAI in november 2022 ChatGTP – alvast als opstapje voor verdere integratie met Bing en MS365 suite.

23 februari 2023

Handig, zeker omdat met telemetriegegevens Microsoft met je kan meekijken wat je allemaal maakt, typt en deelt in jouw ‘suite’. GTP-4 komt er al aan, niet met de schamele 175 miljard parameters van ChatGTP, maar met een comfortabele 100 triljoen parameters. Mindblowing, volgens de makers op LinkedIn.

Een prachtige ontwikkeling, door de actieve maatschappelijke discussie nog interessanter dan de andere (door een artisieke furoroloog uitgewerkte) tech-voorspelling eind 2022: de artificiële baarmoeders van EctoLife (uiteraard aangedreven op duurzame energie volgens het moederbedrijf – pun intended). Je kunt de baby exclusief bestellen met dna-modificatie vooraf: het ‘elite package’. Mede gebaseerd op in Nederland doorontwikkelde knip- en plaktechniek Crispr-cas.

GTP-4 wordt helemaal mooi, want net als het knippen van dna-strengen kan deze voorziening op basis van alle al bestaande teksten die in de digitale wereld rondzwerven eigen originele teksten fabriceren. Levensecht, zonder fouten, zonder tekstuele ziektes. De ethische vraag is natuurlijk: zijn deze teksten wel ‘levend’, hebben ze een ziel? Of zijn ze juist de spiegel van onze menselijke ziel? Zijn ze net zo echt als dat AI-schilderij en die niet-bestaande gezichten, samengesteld uit miljarden stukjes van onze foto’s die we delen via social media?

Voordelen te over. Uittreksel van een boek? Zo gemaakt. Antwoorden op e-mails: Zo geschreven. Blog-suggesties of workshop: GTP-4 kan het beter en sneller bedenken dan een gemiddelde docent. En nog een mooie toepassing: het zwarte gat in de archivering bij de overheid (vanaf begin deze eeuw hebben we heel veel documentatie op netwerkschijven laten landen zonder enige inrichting van een bewaar- en archiveringsproces plus ondersteunende middelen….). GTP kan met enkele snelle routines snel leren welke documenten toch nog archiefwaardig zijn.

Nadelen? Als miljoenen GTP-4 fans wereldwijd artificieel communiceren – gaan al die teksten ook weer deel uit maken van onze menselijk geschiedenis. Input voor GTP-5 en GTP-6…. Als straks de bibliotheken vol staan met geautomatiseerd geschreven teksten, die vooral gelezen worden door… tsja, zichzelf. Wat dan? Wie nog een originele test kan voortbrengen, mag zich bij de redactie melden. Ondertussen sla ik de digitale krant open om te kijken wat hun AI-tekstmachines me voorschotelen. Hé, zie ik daar nu ineens deze column staan?

GTP
Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter KNVI

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media