Loopbaan-kansen voor jongeren in Afrika ….met behulp van IT!

Alle nieuws

Loopbaan-kansen voor jongeren in Afrika ….met behulp van IT!

Op dinsdag 12 december wordt er een Super Tuesday webinar uitgezonden, waarin de Digital Library van de Maxim Nyansa Foundation wordt geïntroduceerd voor de KNVI. Stel je voor dat je nu denkt “Uhhhh….wat?”, dan hebben we hier wat achtergrondinformatie voor je. Bij de KNVI leer je nog eens wat!

10 december 2023

Wat is het uitgangspunt? Afrika heeft als continent enorm veel te bieden. Met een bevolking die in de komende jaren toeneemt tot een miljard mensen, ontstaat een grote markt van arbeidskrachten. Traditioneel ontwikkelingswerk richt zich vaak op landelijke gebieden. Kleine dorpjes met arme boeren en kleine primitieve scholen. In de tussentijd is er veel veranderd in Afrika en leeft een groot deel van de jonge mensen in grote steden. Zij leven vaak in bittere armoede in arme wijken als gevolg van een gebrek aan vaardigheden en kennis die aansluit op de arbeidsmarkt. Dit is de uitdaging van Afrika in de 21e eeuw. 

De Nederlandse stichting Climbing the Right Tree zet zich in om deze jongeren zelf aan hun toekomst te laten werken. Wij doen dat via de kansen die digitalisering biedt. We hebben al tienduizenden jongeren bereikt in 5 landen! Onze programma’s zijn wetenschappelijk onderbouwd en ontwikkeld voor verschillende leeftijdsgroepen:

Digitale “learning transformation programmas”  voor scholen (6-18 jaar)

We helpen onderwijskwaliteit te verbeteren door leraren en scholieren te trainen in digitale vaardigheden. We zetten IT klaslokalen op en introduceren interactieve onderwijsmethoden. Dit verkleint de kloof tussen school en de arbeidsmarkt.

 Vakopleidingen voor schoolverlaters (18-22 jaar)

 Voor werkloze schoolverlaters organiseren we uitgebreide trainingen in reparatie en onderhoud van computers, tv’s en mobiele telefoons. Trainees krijgen ook hulp bij het opzetten van hun eigen bedrijf. We doen dit “on the job” in onze leerwerkbedrijven.

 IT Bootcamps jonge afgestudeerden (22-30 jaar)

 In onze professionele bootcamps krijgen jonge IT-ers uit arme gezinnen de kans om zich te specialiseren in software development, data science of cybersecurity. De training is praktisch en er is veel aandacht voor “soft skills” en persoonlijke ontwikkeling. 

Startup support

Jonge IT-ers die onze programma’s volgen zijn vaak geïnteresseerd om zelf een bedrijf te starten. We helpen hen met ondernemerschapstrainingen en mentoren, en toegang tot investeerders.  Onze grootste spin-off tot nu toe is Trinity Software Center in Kumasi, waar inmiddels ca 30 jonge software developers werken  https://www.trinitysoftwarecenter.com

 Online digital library

We hebben een eigen online Bibliotheek ontwikkeld met open source lesmateriaal. Content wordt meestal gemaakt door vrijwilligers voor onze trainingsprogramma’s. Dankzij deze online  Bibliotheek kan lesmateriaal worden gedeeld met al onze landenkantoren en andere partners in heel Afrika.

 Deze bibliotheek introduceren we graag bij de KNVI, zodat de leden er ook gebruik van kunnen maken en zodat zij er ook aan kunnen bijdragen vanuit hun eigen expertise. Bij de KNVI leer je nog eens wat!

 Diana van der Stelt,  Secretaris Climbing the Right Tree

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media