KNVI presenteert door AI vertaald boek Smart Humanity

Alle nieuws

KNVI presenteert door AI vertaald boek Smart Humanity

Het boek ‘Smart Humanity’ is het eerste boek dat door AI naar het Engels is vertaald vanuit het Nederlands. KNVI presenteert het Engelse boek op de jaarlijkse vergadering van IFIP, de International Federation for Information Processing. Leden vanuit meer dan zestig landen komen in september bijeen voor een terugblik en een vooruitblik.

8 september 2022

IFIP is in 1961 opgericht tijdens een bijeenkomst van de United Nations in Geneve. Het is een internationaal netwerk van 6500 wetenschappers in de IT en de informatiewetenschap. KNVI is lid namens Nederland.

Moeite met jaartallen
In de vertaalde tekst zijn geen aanpassingen gedaan, afgezien van jaartallen en woord- en zinsafbrekingen waar het programma dan wel wat moeite mee had, en de lay-out is hier en daar netjes gemaakt. De KNVI laat dus zien wat er op het vakgebied nu al mogelijk is en binnen het bereik ligt van iedereen.

Actuele artikelen
De artikelen in het boek Smart Humanity zijn dan ook actueler dan ooit. Een inleiding in Persoonlijk Kennis Management of de rol van de digitale leider? De informatiemanager als het schaap met vijf poten, of hoe je kunt (en moet) bijblijven met je vak? De inleidingen van Rik Maes, Martijn Aslander en Dion Kotteman spreken voor zich. De wijze waarop steden zich kunnen voorbereiden op de inzet van slimme digitale middelen? Smart Humanity geeft een aantal tips. De wijze waarop gebruikers het gemak van IT-voorzieningen ervaren? Ook dat is Smart Humanity. Bedrijven en overheden die zich nog steeds laten verleiden tot het maken van weer een nieuwe applicatie in plaats van een data-centristische aanpak? Zie het boek.

Ethische afweging
De rode draad in Smart Humanity is de ethische afweging die de inzet van IT met zich meebrengt. Iedere bijdrage geeft aanleiding tot de vraag wat de bedoeling is van de inzet van IT, welke strategie de opdrachtgever of de maker volgt, en vervolgens welke effecten dat heeft op de maatschappij. 24x7 surveillance? Dat kan. Nudgen van informatie? In een handomdraai geregeld. Burgers afhankelijk maken, of juist in hun kracht zetten met IT-voorzieningen? Beide mogelijk. Het is aan de informatieprofessional om de impact van de inzet van informatievoorzieningen te duiden en de juiste afwegingen te helpen maken bij het gebruik ervan. Een grote verantwoordelijkheid en een grote opgave, die nationale èn internationale aandacht vraagt van alle informatieprofessionals.

>> Lees hier het door AI vertaald boek Smart Humanity

Wouter Bronsgeest

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media