Oproep aan jou / het bedrijfsleven: welke actuele kennis en vaardigheden zijn nodig voor afgestudeerde mbo'er in de ICT?

Alle nieuws

Oproep aan jou / het bedrijfsleven: welke actuele kennis en vaardigheden zijn nodig voor afgestudeerde mbo'er in de ICT?

Graag ontvangen wij op 21 april jouw input voor het actualiseren van de kwalificatiedossiers voor beroepen in de ICT op MBO-niveau. Het gaat om de volgende kwalificaties op MBO-4 niveau:...

14 maart 2022

Welke actuele kennis en vaardigheden moet een afgestuurde mbo’er in de ICT hebben? En hoe groot is de impact van ontwikkelingen als internet of things, blockchain en AI? Bedrijfsleven en onderwijs werken binnen SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) nauw samen om ervoor te zorgen dat de mbo-professionals worden opgeleid waar het bedrijfsleven om vraagt.

Update nodig kwalificatiedossiers
Hierover maken zij landelijke afspraken in de kwalificatiedossiers waarop scholen hun opleidingen baseren. Op dit moment worden er ruim 23.000 studenten opgeleid binnen de kwalificatiedossiers Software developer (n4), IT infrastructure and devices (n3 en n4) en Medewerker ICT support (n2). Deze ICT-dossiers zijn nu aan een update toe!

Het bedrijfsleven aan zet
De eerste stap is de actuele ontwikkelingen over de mbo-beroepen in de ICT in kaart te brengen. Hiervoor nodigen we het bedrijfsleven van harte uit! Op 21 april gaan we met elkaar in gesprek over de ontwikkelingen in de werkvelden IT infrastructure and devices en Software en welke invloed deze ontwikkelingen hebben op de kwalificaties. Er vinden twee aparte bijeenkomsten over deze werkvelden plaats:

1. Uitnodiging bijeenkomst over IT-infrastructure and devices

Heb jij kennis over het werkveld van de professional (mbo) in de digitale infrastructuur netwerken en systemen, cloud, devices en wil je een bijdrage leveren? Meld je dan aan voor de bijeenkomst op donderdagmiddag 21 april bij BTG.

Datum en tijdstip: 21 april van 13:30 uur tot 15:00 uur.
Locatie: BTG (de branchevereniging ICT en Telecommunicatie grootgebruikers), Pelmolenlaan 10, 3447 GW Woerden
Aanmelden: door een mail te sturen naar Miranda Pronk van SBB.

Het is ook mogelijk om digitaal aanwezig te zijn bij de bijeenkomst. Geef dat aan bij je aanmelding voor de bijeenkomst.

2. Uitnodiging bijeenkomst over Software

Heb jij kennis over het werkveld van de professional (mbo) in software ontwikkeling en wil je een bijdrage leveren? Meld je dan aan voor de bijeenkomst op donderdagmiddag 21 april bij BTG. 

Datum en tijdstip: 21 april van 15:00 tot 16:30 uur
Locatie: BTG (de branchevereniging ICT en Telecommunicatie grootgebruikers), Pelmolenlaan 10, 3447 GW Woerden
Aanmelden: door een mail te sturen naar Miranda Pronk van SBB.

Het is ook mogelijk om digitaal aanwezig te zijn bij de bijeenkomst. Geef dat aan bij je aanmelding voor de bijeenkomst.

Rol KNVI
Snelle ontwikkelingen in de ICT, noodzakelijke aanpassingen zoals gevraagd uit de beroepspraktijk en de stijgende vraag en schaarste in de arbeidsmarkt, zijn redenen om vanuit de KNVI mee te praten en te werken aan de ontwikkeling van de MBO-opleidingen om de jeugd zo goed mogelijk op te leiden en voor te bereiden op een baan in de ICT.

Met name in de MBO-opleidingen zien we een onderverdeling in IT-Infrastructuur (Netwerk, Storage en processing power), Devices (IT-Randapparatuur) en Software (Ontwikkeling van applicaties en devices) met een verschuiving naar andere sectoren, die past bij de digitale transformatie die steeds duidelijkere vormen aanneemt en voortgaat.

Onderstaand model geeft een beeld van de steeds belangrijkere plek die ICT inneemt in meerdere sectoren.
plaatje bij oproep sbb

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media