Tips voor opdrachtgevers aan externe werkplekbeheerders

Alle nieuws

Tips voor opdrachtgevers aan externe werkplekbeheerders

'Besteed uit wat je snapt aan een partij die je snapt'. Dat zegt Tom Dalderup, bestuurslid van KNVI in dit artikel met tips voor opdrachtgevers aan externe werkplekbeheerders.

28 juli 2020

Onlangs werd ik gebeld door een journalist van het Financieele Dagblad. De vraag was wat de consequenties waren van het samenklonteren van regionale werkplekbeheerders. Ze hadden gezien dat er allerhande overnames gaande waren. Maar waar gaat dit dan allemaal over? De markt van werkplekbeheerders is al een tijd aan het opschalen. Waarom gebeurt dit? Naast de economische verzadiging van de werkplekkenmarkt zie ik ook enkele trends die steeds specialistischere kennis en schaal van werken vragen.

Automatiseren van beheersprocessen
Werden er voorheen nog werkplekken in elkaar geklikt. Nu zijn de scripts de kracht van schaalvergroting. De test die je dan nodig hebt voor een goed en slim en zoveel mogelijk unattended script is uiteraard effectiever als je die voor een groter aantal maakt. Ook word je er slimmer in als je je specialiseert.

Webbased als standaard voor business specifieke applicaties
Doordat webbased inmiddels steeds meer de standaard wordt voor business-specifieke applicaties zijn de lokale uitzonderingen aan het afnemen. Door identity- en API-koppelingen blijft er eenvoud voor de gebruiker.

Security steeds specialistischer
Security wordt breder bekeken dan door ICT. De controller, privacy officier (VGA) en de riskmanager en bij de overheid de archivaris komen geregeld bij de IT-manager langs om te bezien hoe zij (of hij) het heeft gedaan.

Wat zijn de lessen hiervan?
Besteed uit wat je snapt aan een partij die je snapt. De grootste valkuil bij uitbesteden is dat je denkt er vanaf te zijn. Toch blijf je te allen tijden verantwoordelijk. Zo is bijvoorbeeld in de AVG erg specifiek beschreven dat je je in een rechtszaak nooit kunt verschuilen achter een misser van je leverancier. Dat is net zo bij je boekhouder. Ook al schrijf je in een overeenkomst met je leverancier op dat deze verantwoordelijk is. Dat blijf je altijd zelf.

Dit zou je ook moeten willen. Die kennis had je toch al nodig om de prestatie van je leveranciers te objectiveren, waarderen en waar nodig bij te sturen en over te kunnen stappen naar een ander.

Tom Dalderup, bestuurslid KNVI

Dit artikel verscheen eerder op AG Connect

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media