IFIP publiceert Code of Ethics voor het vakgebied

Alle nieuws

IFIP publiceert Code of Ethics voor het vakgebied

Professor dr. Mike Hinchey, president van de International Federation for Information Processing (IFIP) kon op 24 september jl. de definitieve versie van de Code of Ethics van IFIP vaststellen. In de Algemene Vergadering – die geheel digitaal plaatsvond- werd deze mijlpaal bereikt. Na een wereldwijde consultatieronde van de nationale beroepsorganisaties voor IT- en informatieprofessionals en besprekingen in de algemene vergadering, is de definitieve versie opgesteld.

25 september 2020

Daarbij is nadrukkelijk gekeken naar de versie van de Association for Computing Machinery (USA). Het vaststellen van deze code is niet alleen een inhoudelijke mijlpaal. Het geeft ook alle IT- en informatieprofessionals een handvat om ethiek bespreekbaar te maken binnen hun verenigingen, beroepsorganisaties en in hun professionele werkomgeving.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) is lid van IFIP, en is een van de mede oprichters van IFIP. KNVI vertegenwoordigt daarbij de Nederlandse professionals en academici. IFIP bestaat dit jaar 60 jaar, en geeft met de Code of Ethics een belangrijk signaal af. Juist in deze tijd van het ‘tijdelijke abnormaal’ waarin professionals veel via digitale middelen, op afstand werken en extra moeite moeten doen om de verbinding te houden met elkaar, staat ethisch handelen als professional hoog op de agenda. Daarnaast is de druk op professionals groot: Informatiesystemen kunnen immers voor het goede doel gebruikt worden, maar kunnen ook ingezet worden voor minder ethische activiteiten van organisaties. Met andere woorden, ethische vraagstukken komen steeds vaker in een vroeg stadium naar voren. In wetgevingsprocessen, in discussies rondom archivering en informatiehuishouding of het maken van apps die mensen helpen in hun dagelijks leven, maar die ook veel gegevens verzamelen – vaak zonder dat de gebruiker dat weet. IFIP voorziet met haar Code of Ethics dan ook in een wereldwijde behoefte om ethiek een nog nadrukkelijker rol te laten spelen in diverse besluitvormingsprocessen en in het brede vakgebied van IT- en informatieprofessionals.
 

IFIP: erkend door de VN
IFIP is een leidende, multinationale en apolitieke organisatie op het gebied van informatieverwerking, erkend door de Verenigde Naties. IFIP is in 1960 opgericht nadat het eerste World Computer Congress van de UNESCO in 1959 in Parijs was gehouden. IFIP is georganiseerd in dertien zogeheten ‘Technical Committees (TC)’. Ieder TC vertegenwoordigt een thema met betrekking tot informatieverwerking, bijvoorbeeld zoals security en privacy, mens-computerinteractie en informatiesystemen.

Lees ook het artikel hierover, dat onlangs verscheen op de website van AG Connect.

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media