Bestuurderscolumn - ‘Als je niet weet waar je naartoe gaat, kan elk pad je daarheen brengen

Alle nieuws

Bestuurderscolumn - ‘Als je niet weet waar je naartoe gaat, kan elk pad je daarheen brengen

De Alice in Wonderland liefhebbers herkennen in de titel meteen een opmerking van de Cheshire Cat. En welk een waarheid hierin ligt besloten. Iedereen volgt zijn eigen pad in het leven, maar de een gaat daar bewuster mee om dan de ander. Heb je twijfels over welke kant je op moet, maar maakt het je ook niet zoveel uit? Dan kun je overal terecht komen, of vastlopen. Hoe vaak en op welke manier staan we eigenlijk stil bij ons pad in ons professionele en dagelijkse leven?

15 juli 2021

Door afgelopen coronatijd en alle veranderingen die dit meebracht in ons leven zijn we misschien wel meer dan anders hiermee geconfronteerd.

Ik kreeg laatst een bijzonder inspirerend boekje Schipperen is levenskunst, persoonlijk leiderschap in roerige tijden van Marret Kramer, ruim 25 jaar begeleider van leiderschaps- en ontwikkeltrajecten. In Schipperen is levenskunst biedt Kramer op basis van haar professionele kennis én de zoektocht in haar eigen leven een handreiking voor een leven met meer willen dan moeten. Zij pleit voor schipperend door het leven gaan. ‘Als je teveel eist van jezelf, je omgeving, het leven en het leven loopt anders, wat dan? Als je niet kunt schipperen, dan loop je het risico schipbreuk te lijden.’

In het boekje worden veel voorbeelden gegeven en bij ieder hoofdstuk zijn er vragen die je kunt doorwerken ter zelfreflectie en onderzoek. Een van de onderwerpen is het onderzoeken van je eigen kernwaarden. Immers, als je merkt dat de weg die je bent ingeslaan tóch niet de juiste is, hoe zorg je er dan voor dat je weer ‘op koers’ raakt. ‘Waarden geven aan wat je echt belangrijk vindt. Vragen die daarbij horen zijn: Wat drijft je, wat geeft je vreugde, wat heb je nodig, wat inspireert je en wat zou je meer willen in je leven? Een waarde is ook een overtuiging wat een betekenisvol doel voor je is of kan zijn.’  Dit kan ook betekenen dat je kritischer gaat kijken naar de waarden in je werkomgeving. Of die nog wel bij je passen. Of dat je de vraag stelt wat er in je werk eventueel nodig is om het passend met jouw waarden te maken.

De meeste organisaties hebben kernwaarden benoemd. Zo ook de KNVI. Op de website is mooi verwoord wat de KNVI nu wil betekenen voor haar leden. Zij ziet het als taak om de ontwikkeling van informatieprofessionals te bevorderen, door samen te werken, te faciliteren, elkaar te ontmoeten, focus aan te brengen en voorop te lopen. Voor en door de leden. Als compas worden de kernwaarden onafhankelijkheid, integriteit en professionaliteit benoemd.

De vraag is of ieder lid zich hierin herkent? Afgelopen jaar heeft ook de KNVI zich moeten aanpassen, real life ontmoetingen kon niet meer, dus kwamen er online bijeenkomsten. Super Tuesdays en Get Connected, het maandelijkse KNVI evenement gericht is op het verbinden van alle informatieprofessionals voor leden en niet-leden van de KNVI en andere events. Allemaal online. Schipperend door de cornatijd heen met de kernwaarden in het achterhoofd en hopend dat deze nog aansluiten bij de leden.

Mocht je, als lid, vanuit onze kernwaarden extra initiatieven willen ontplooien; van harte welkom, we staan daar zeer voor open! Suggesties voor onderwerpen, events of thema’s kun je inbrengen bij je regio- of interessegroep. Zo kun je ook binnen de KNVI je eigen koers varen en anderen inspireren en/of ontmoeten.

Hilde Klein

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media