KNVI ondersteunt promotieonderzoek naar relatie psychologische contracten in de publieke sector en de digitale transformatie

Alle nieuws

KNVI ondersteunt promotieonderzoek naar relatie psychologische contracten in de publieke sector en de digitale transformatie

KNVI ondersteunt het promotieonderzoek van mevrouw Van Haaften aan de Hogeschool Utrecht naar de relatie tussen psychologische contracten in de publieke sector en de digitale transformatie. Het leidt geen twijfel dat dit onderwerp de interesse heeft van KNVI. 

12 april 2023

Over het onderzoek
Het voorgestelde PHD onderzoek richt zich op werknemers in de publieke sector. Aangezien digitale transformatie plaatsvindt in het kader van een krappe arbeidsmarkt, benadrukt dit de noodzaak van duurzame inzetbaarheid. Het is verontrustend dat zowel de betrokkenheid als de productiviteit van werknemers in de Nederlandse publieke sector afneemt. Daarom lijkt het ons belangrijk om de onderliggende factoren te onderzoeken die bijdragen aan of afbreuk doen aan de betrokkenheid van werknemers. Het doel is om uiteindelijk beleidsinterventies te ontwerpen die duurzame inzetbaarheid, betrokkenheid en veerkracht in de publieke sector bevorderen, juist nu in tijden van soms turbulente veranderingen die verband houden met digitale transformatie.
 
In dit onderzoek worden de organisatieveranderingsprocessen met betrekking tot digitale transformatie bestudeerd vanuit een psychologisch contractperspectief. Een psychologisch contract (PC) is de perceptie van de werknemer van de wederzijdse verplichtingen tussen werknemer en organisatie, die kunnen worden geschonden door een trigger (zoals digitalisering van werkprocessen) en vervolgens kunnen worden geschonden na een periode van betekenisgeving. Deze schendingen of zelfs overtredingen hebben invloed op de houding van de werknemer, wat leidt tot verminderde betrokkenheid, verlies van productiviteit en zelfs het verlaten van het bedrijf.
 
Dit voorgestelde promotieonderzoek zal de specifieke kenmerken van psychologische contracten in de publieke sector onderzoeken, zoals de ideologie en intrinsieke motivatie die gerelateerd zijn aan werken in de publieke sector, die verondersteld worden te verschillen van de private sector. Het zal inzicht geven in hoe schendingen van psychologische contracten zich voordoen onder werknemers in de publieke sector in de context van de digitale transformatie van overheidsorganisaties, en in welke mechanismen deze schendingen kunnen voorkomen en herstellen. Vervolgens is het doel om beleidsacties te ontwikkelen die rekening houden met de unieke implementatie-uitdagingen waarmee deze sector wordt geconfronteerd bij het gebruik van digitale technologie. Dit kan de duurzame inzetbaarheid van werknemers verbeteren door het verminderen van de schending van psychologische contracten en het verminderen van de lange termijn impact van deze schendingen als ze onopgelost blijven.

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media