Blog: Vakantietijd - oplaadtijd

Alle nieuws

Blog: Vakantietijd - oplaadtijd

Bijkomen: Positieve boeken (her-)lezen. De meeste mensen deugen (Bregman) – denkend aan die heerlijke WEF-toespraak (2019) waarin hij machthebbers vertelde dat als zij hun belasting zouden betalen, we al een heel eind op weg zijn naar een betere wereld. Feitenkennis (Rosling): onderbouwing over hoe we welvarender worden, de wereldbevolking stagneert bij zo’n 11 miljard - dat onze planeet dat prima aankan. Een andere boodschap dan het grote reset doembeeld van Klaus Schwab.

10 september 2021

Cyberarmen
Door verzamelde literatuur en magazines kan ik mij in vakantietijd laven aan mooie technologische ontwikkelingen. De man-zonder-armen die een harnas aangemeten krijgt en met twee cyberarmen oefent. Vervoersplannen van HyperPort. Nieuwste vindingen om eb-en-vloed om te zetten in energie. Onderwater-stofzuiger voor scheepsrompen om ze zuiniger te laten varen. Ontdekking van een vijfde nucleotide dat langzaam maar zeker toegevoegd wordt aan het genoom van mens en dier, virussen (!) die de evolutie een stapje verder brengen (Science, 4-2021). Net nu we het menselijk genoom zo’n beetje kennen (Nature, 2-2021).

Pissing contest miljardairs
Door alles heen klinken ook andere geluiden. 170.000 mensen per jaar die geen bijstandsuitkering krijgen, omdat ze die niet aanvragen of in het systeem vastzitten. De nieuwe lijst van belastingparadijzen in de EU. De geweldige technology push en tevens pissing contest van miljardairs en hun raket – deels dezelfde mannen die na ontvangst van Covid-steun hun werknemers vergaten. Zij kunnen nog veel leren van het integere voorbeeld van Auping bedden uit Deventer – die steun terugbetaalt.

Overigens zijn de drie mannen net op tijd, want binnenkort hangen er op zo’n 550 kilometer hoogte ongeveer 42.000 tafelgrote Starlink satellieten van Elon. Dan wordt het allemaal wat lastiger, jezelf zo de ruimte in schieten. Tegen die tijd baden we in een deken van 5G. Totaal ongevaarlijk, alleen onhandig dat die O2 (zuurstof-) moleculen daardoor zo gaan vibreren….

Kinderen chippen
Eind juli komt uit een van de meest technologisch vooruitstrevende landen -Israël- de mededeling van de MP himself dat alle kinderen bij hun geboorte ‘chippen’ een goed idee is. Handig voor het monitoren van gezondheid, locatie… Een stapje ernstiger dan onze minister over de veiligheid van het c-vaccin voor kinderen. Voor of tegen vaccinaties: een medicijn dat nog in de formele trials zit, en waarvan voor kinderen (en zwangere vrouwen) testfase 2 en 3 nog moeten worden doorlopen, is nog niet ‘veilig’. Farmaceuten hebben hun winstvoorspellingen naar boven bijgesteld – ontwikkelingslanden moeten immers nog starten. En betalen meer.

Hup in de corona-app
Het past wel bij het immunoceen van Goudsmit: iedereen jaarlijks een bloedtestje, en we weten direct welke antistoffen je hebt, welke medicijnen er nog bij moeten en of je iets erfelijks onder de leden hebt. 65.000 influenzadoden (in Nederland in 2015) – mag nooit meer gebeuren. Terwijl iedere bioloog weet dat meer vaccins meer virusvarianten veroorzaken. Zelfs zonder vaccin had men in januari in IJsland al 463 variaties van het C-virus uit de 1e golf gedetecteerd (haplotypes). Hup in de c-app, die gegevens. Beste informatieprofessional, is die app eigenlijk voldoende veilig? Mijn teststraatbezoek ligt namelijk al wel op straat.

Bijkomen – het is maar beperkt gelukt. Morgen kruip ik weer achter mijn PC. Beeldbellen met collega’s, bouwen aan een betere wereld. We houden de moed er in – samen.

Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter KNVI

Dit blog verscheen in InformatieProfessional #6 9 september 2021

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media