Het betere netwerk

Alle nieuws

Het betere netwerk

Het lijkt alsof we op een tweesprong staan: gaan we meer technologie inzetten, maken we nog meer algoritmes en laten we nog meer satellieten meekijken met ons dagelijkse leven? Heeft de NSA inderdaad al die gegevens tot haar beschikking die we vrijwillig achterlaten bij de grote social media platforms, en leren we -zonder ons dat écht bewust te zijn- de machines steeds betere analyses van ons te maken?

26 november 2020

Of ... ontstaat er door al die technologie juist veel meer ruimte om elkaar als mensen te vinden en te ontmoeten in het netwerk, krijgen we straks meer tijd voor onszelf en ons gezin, onze kennissen en vriendenkring. Kwaliteitstijd, omdat innovaties ook werk van ons gaan overnemen en de wereld helpen verbeteren en verduurzamen. 

Het zijn hoe dan ook spannende tijden, zeker als je goed kijkt wie nu deze netwerken en technologie aanbieden en in eigendom hebben. Een beetje 'old boys network'. Toch? De grap is natuurlijk dat als je dit gender neutraal maakt - wat eigenlijk een 'must' is anno 2020 - het een 'old peoples network' wordt. De absurditeit van dergelijke netwerken wordt dan ook ineens zichtbaar. Niet alleen in naam, maar ook in de leeftijd en afkomst van de huidige deelnemers aan deze netwerken. We zijn benieuwd hoe divers het netwerk rondom bijvoorbeeld het World Economic Forum (WEF) is, maar we vermoeden dat er nog sprake is van enige scheefgroei. 

Om enige tegenkracht te bieden aan deze oude netwerken uit de vorige eeuw, is het belangrijk dat er organisaties zijn die zonder politiek, zakelijk, religieus of economisch belang mensen bij elkaar brengen. Een beroepsorganisatie is daar een mooi voorbeeld van. De KNVI is een gemeenschap van individuele professionals - met kennis over hun vakgebied. Professionals die het debat opzoeken, professionals die werken vanuit een generieke ethische code. Iedereen kent het gezegde wel: 'Het gaat er niet om wat je kent maar wie je kent'. Dat klinkt misschien old-school, maar er zit tot op de dag van vandaag een kern van waarheid in en het is iets anders dan een ‘old peoples network’. Want het is goed om je vakgenoten - ongeacht leeftijd, gender of afkomst - te kennen, gesprekken te voeren en daardoor jezelf de kans te geven meer kennis op te bouwen. En kennissen! En gehoord worden. En uitgenodigd worden voor maatschappelijke initiatieven. Of een lead voor een nieuwe baan vinden. Een senior op het vakgebied om mee te sparren. De KNVI is daarvoor ingericht. Vrijwilligers doen mee aan de Dutch Digital Delta, zitten in nationale, Europese en internationale gremia, werken mee met ISO/NEN normen en schrijven opiniërende boeken. Binnenkort komt Smart Humanity uit, een boek waarin vele professionals van de KNVI op vrijwillige basis en op persoonlijke titel hun visie delen met de wereld. Op 30 november reiken we het eerste exemplaar uit tijdens het Smart Humanity event. We zien uit naar je aanwezigheid!

Sandra de Waart
Wouter Bronsgeest

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media