Transformatie ICT – van voorziening naar essentieel onderdeel van de strategie

Alle nieuws

Transformatie ICT – van voorziening naar essentieel onderdeel van de strategie

ICT is overal, de deur van je organisatie gaat erdoor open en het is voor de meeste organisaties het belangrijkste coördinatie en communicatiemiddel. Zonder IT of ICT geen organisatie. Het viel me dan ook op dat de meeste MBA’s of master management opleidingen in Nederland geen ICT vak hebben. In de Nederlandse boardroom hebben we dat blijkbaar niet nodig?

24 september 2020

Ik heb een kort rondje langs de opleiders uitgevoerd en de gangbare managementopleidingen van Nederland bekeken en heb de aangeboden curricula doorgelopen met de vraag of dat er een vak in stond die op een of andere manier gerelateerd is aan het introduceren van ICT op strategisch niveau. Het aantal is karig, sommige managementopleidingen geven iets van digitale strategie of informatiemanagement, maar dat zijn uitzonderingen en in geen van MBA’s zit een ICT gerelateerd vak.

Het is volgens mij heel erg nodig dat executives in Nederland strategische digitale vaardigheden opdoen; ICT is overal en een verandering in de ICT is dan ook een organisatieverandering en vice versa. Nu heb ik het niet over het vervangen van een kabeltje, maar meer over het vervangen van (vaak in het hart van de organisatie zittende) systemen die sterk verbonden zijn aan het primaire proces van de organisatie.

Als KNVI’ers (en informatieprofessionals) betekent dat volgens mij dat we een beweging moeten maken naar het weten over organisatieverandering en vervolgens het doen van organisatieverandering. Dat is namelijk een van de skills die aan de informatieprofessional-kant ontbreken. Dat geldt voor de mensen die meer ongestructureerde data georiënteerd zijn en zeker ook voor de gestructureerde data professionals onder ons.

De managers van moeten we bewust maken dat een keer per jaar naar een zonnig oord voor een Gartner congres niet voldoende is om de slag te maken die nodig is in de digitale transformatie. Daarvoor is een dieper begrip nodig en het loslaten van het idee dat ICT een voorziening is. Net zoals het bedrijfsrestaurant of de groenvoorziening. ICT is strategisch geworden en het is dan ook raadzaam om als C-level bestuurder of manager te snappen wat het betekent voor de organisatie: in ieder geval dat het geen kostenpost meer is maar een essentieel onderdeel van de resources. De volgende stap is ‘geautomatiseerd’ in de strategie, echter gezien het aanbod van ICT in de managementopleidingen denk ik dat dat voor veel executives nog een maanreis is. En dat het lang gaat duren voordat de digitale transformatie wordt gezien als een organisatieverandering in plaats van een technisch feestje.

Marco Dumont
Algemeen bestuurslid KNVI

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media