Kennisdeling binnen de KNVI - boek Governance - de menselijke maat genomen - deel 3

Alle nieuws

Kennisdeling binnen de KNVI - boek Governance - de menselijke maat genomen - deel 3

KNVI deelt in haar nieuwsbrieven en op de website steeds een hoofdstuk uit het boek 'Governance - de menselijke maat genomen'.

20 november 2023

Dit keer: 'Sturen op focus en samenhang met het Viable System Model', door Ed van der Winden. 

De kans is klein dat u wel eens heeft gehoord van het relatief onbekendemodel dat in dit hoofdstuk gepresenteerd wordt. Desondanks is het Viable System Model een van de krachtigste instrumenten om de feitelijke werking van organisaties te doorgronden. Het Viable System Model (VSM) legt een kenmerkende structuur bloot die van toepassing is op elke denkbare vorm van samenwerking.

Het VSM werd al in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkeld door de Engelsman Stafford Beer, waarbij hij zich in eerste instantie liet inspireren door de werking van het menselijk zenuwstelsel. Met het VSM achterhaalde Beer wat we van het menselijk lichaam kunnen leren om onze organisaties beter in te richten. Hoe gaat de natuur om met de balans tussen centralisatie en decentralisatie, de balans tussen sturing en autonomie, tussen management en operatie? Met andere woorden,
welke governance heeft de natuur voortgebracht zodat ingewikkelde (biologische) systemen effectief kunnen omgaan met zeer uiteenlopende en onvoorspelbare omstandigheden?

Bij governance denken we in de regel aan processen en besluitvorming die zich voltrekken op gepaste afstand van de werkvloer.

>> Lees hier het complete hoofdstuk
Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media