Governance op de menselijke aspecten van IT

Alle nieuws

Governance op de menselijke aspecten van IT

Op woensdag 22 november is de Nederlandse Praktijkrichtlijn 3414 met de titel Governance op de menselijke aspecten van IT gelanceerd en uitgereikt aan Maarten Jonker, CIO van UWV.
Deze richtlijn is mede door de inzet van de KNVI tot stand gekomen.

23 november 2023

Daniël Smits van onze Interessegroep Governance promoveerde eerder al op het onderwerp aan de Universiteit Twente. In zijn onderzoek voerde hij diverse casussen uit bij organisaties. Zijn studenten verrijkten daarmee de wetenschappelijke basis van het onderzoek. Deze input is ook basis geweest van het werk van de interessegroep bij de KNVI. Naast het organiseren van events over het thema, en begin dit jaar een Super Tuesday, bracht deze interessegroep ook een KNVI-boek uit over het onderwerp. In onze nieuwsbrief delen we momenteel hoofdstukken uit dit boek.

De achtergrond is duidelijk: Maar weinig organisaties kunnen zonder IT én IT heeft impact op mensen, daarom is het belangrijk om de besturing (governance) goed in te richten. De nieuwe Nederlandse Praktijkrichtlijn 3414: Governance op de menselijke aspecten van IT biedt aandachtspunten om deze aspecten te kunnen borgen en bijbehorende beheersmaatregelen. Steeds meer werkzaamheden worden met IT geautomatiseerd en dat kan heel waardevol zijn. Organisaties, overheid en burgers maken er dan ook volop gebruik van. Dit gebruik is echter niet zonder risico’s, zowel voor de organisaties die IT gebruiken voor hun bedrijfsprocessen. Ook zijn er risico’s voor hun klanten en burgers die IT gebruiken in de communicatie met bedrijven en overheden. De inzet van IT heeft vaak aanzienlijke gevolgen voor de medewerkers die het werk uitvoeren en andere belanghebbenden. Besluitvorming over automatisering brengt daarmee grote verantwoordelijkheden met zich mee voor de bestuurders van organisaties.

Tijdens de formele uitreiking van de Nederlandse Praktijkrichtlijn 3414 op het kantoor van de NEN in Delft waren meerdere KNVI-ers aanwezig. Wouter Bronsgeest zat namens de KNVI in het pannel die middag, en ging in op de waarde van de Praktijkrichtlijn en ook het belang van dit onderwerp. Aandacht voor de menselijke aspecten van IT gaat ook over aandacht voor medewerkers en liefde voor het vak en het ontwikkelen van een breed pallet aan competenties. Daar staat de beroepsorganisatie immers voor.

Meer informatie: https://informatiebijeenkomst-menselijke-kant-it-governance.nen-evenementen.nl/ en https://www.nen.nl/nieuws/ict/npr-3414-beschermt-de-mens-in-het-it-landschap/

Governance_IMG-20231122-WA0002


Governance_IMG-20231122-WA0003

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media