Zo brengt de functioneel beheerder rust in zelforganiserende teams

Alle nieuws

Zo brengt de functioneel beheerder rust in zelforganiserende teams

Steeds meer organisaties willen verantwoordelijkheden bij hun medewerkers laten liggen. Zelforganisatie is hiervoor een mogelijke oplossing. Daniël Brouwer en Erica Meijerman leggen uit hoe functioneel beheerders hier een rol in kunnen spelen.

17 december 2021

Een eeuw geleden stond werken in organisaties in het teken van stabiliteit. Mensen bleven hun leven lang werken bij dezelfde organisatie. Hiërarchie speelde een belangrijke rol. Leidinggevenden gaven aan wat er moest gebeuren en leidden hun nieuwe medewerkers op.

Stabiliteit ging over in tijden van veranderingen. Nu moesten mensen er aan wennen dat niets altijd hetzelfde bleef. Geen baan meer voor het leven, techniek veranderde snel en werk moest voor mensen meer duidelijkheid en voldoening geven. Van leiders werd verwacht dat zij inspireerden. Dit veranderen bleek moelijker dan verwacht. 

Tegenwoordig spreken we niet meer van veranderingen maar gaat het over complexiteit: globalisering, hightech-ontwikkelingen, big data, robotisering en individualisering zijn ontwikkelingen met een grote impact. Het is voor de leiders van een organisatie niet meer mogelijk om alles alleen te overzien en in control te zijn. De hoeveelheid informatie is niet alleen te groot, ontwikkelingen gaan ook steeds sneller. 

>> Haal meer uit je lidmaatschap! Log in en lees verder! 

Dit artikel verscheen op 24 november in AG Connect

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media