In the spotlight: Boek Scaling Agile in organisaties, gratis te downloaden via de eLibrary van Van Haren Publishing

Alle nieuws

In the spotlight: Boek Scaling Agile in organisaties, gratis te downloaden via de eLibrary van Van Haren Publishing

Wil je als organisatie stappen zetten om teams meer autonomie te geven door besluitvorming decentraal neer te leggen en managementlagen en managers weg te halen om de teams zelf-organiserend te laten optreden? Dan is het boek Scaling agile in organisaties iets voor jou! Download 'm nu gratis via de eLibrary van Van Haren Publishing

12 juni 2020

Dit boek gaat over organisaties die stappen willen zetten om teams meer autonomie te geven door besluitvorming decentraal neer te leggen en managementlagen en managers weg te halen om de teams zelf-organiserend te laten optreden.

In het eerste deel komen een aantal agile-aanpakken van het eerste uur aan bod. Dit betreft agile- aanpakken op team-niveau die zowel binnen IT als niet-IT toepasbaar zijn. Daarnaast komt aan de orde wat het betekent als er meerdere teams met elkaar moeten samenwerken.

Achtereenvolgens worden Scrum en Kanban summier beschreven. Bovendien wordt uitgelegd wat het betekent als je zowel Scrum als Kanban samenvoegt. Dit wordt Scrumban genoemd. Daar Lean in vele agile-aanpakken een belangrijke rol vervult, wordt ook de essentie van Lean beschreven.

Dan rijst de vraag of in zo’n constructie met een ontwikkelteam en Product Owner er nog wel sprake is van een project en plaats is voor een projectmanager. Hoe dan ook, het aantal project- en programmamanagers bij veel organisaties zal sterk kan afnemen maar er zullen situaties zijn waar toch een beroep op project- en/of programmamanagers gedaan wordt (wellicht worden ze dan anders genoemd maar de rolinvulling zal veel gelijkenis vertonen met de project- of programmamanager). Er zijn zelfs cases bekend waarbij een organisatie alle project- en programmamanagers heeft laten afvloeien en hiervoor in de plaats gaan werken met Product Owners en Scrum Masters.

Vervolgens wordt het opschalen van een agile team naar meerdere agile teams beschreven en wat dat betekent voor het wel of niet nodig hebben van een projectorganisatie en welke rol permanente en tijdelijke PMO’s hierbij spelen.
Het boek kan dus ook gebruikt worden door meer traditionele projectmanagers om zich een beeld te vormen wat business agility gaat betekenen voor hun eigen rol. Traditionele of hybride projecten zullen blijven bestaan, waarbinnen gebruik gemaakt wordt van zowel agile als meer traditionele aanpakken. Blijft er dus behoefte aan een projectmanagerrol, maar dan wel een die zich binnen de lijnorganisatie zal gaan ontwikkelen in de richting van portfoliomanager, agile coach of Product Owner?

In deel II worden de belangrijkste agile-raamwerken besproken die dit opschalen van agile teams ondersteunen. Hier komen de meest gebruikte raamwerken aan bod, namelijk SAFe, Nexus, Scrum at Scale, LeSS, Spotify, PRINCE2 Agile, AgilePM en daarnaast ook een overzicht van de minder gebruikte of bekende raamwerken (AgilePath, Continuous Agile, Disciplined Agile (DA), Enterprise Scrum, Enterprise Agility, FAST Agile, RAGE, ScALeD, Surge, XSCALE). Tenslotte worden verschillende raamwerken vergeleken aan de hand van een per raamwerk opgestelde feitentabel.

Downloaden? Dat kan gratis voor leden van de KNVI via de eLibrary van Van Haren Publishing. Leden hebben 3 maanden - tot 1 juli - gratis toegang tot de eLibrary van Van Haren Publishing. Haal waarde uit je lidmaatschap en profiteer van de kennis en kunde die je tot je kunt nemen - helemaal voor niets!

Hoe krijg ik toegang tot de eLibrary van Van Haren Publishing?
Voor haar doelgroep, die momenteel voor een groot gedeelte thuis werkt, heeft Van Haren Publishing haar digitale bibliotheek tijdelijk opengesteld. Door het toegankelijk maken van de bibliotheek aan KNVI leden kunnen publicaties met betrekking tot best practices en standaarden eenvoudig gebruikt worden.

Hieronder vind je een link naar de instructie om in te loggen op de eLibrary van Van Haren. In het onderstaande artikel kun je de vouchercode vinden. Let op! Omdat de eLibrary alleen toegankelijk is voor KNVI-leden moet je eerst inloggen op Mijn KNVI voordat je dit bericht kunt lezen.

>> Instructie inloggen op eLibrary van Van Haren Publishing 
>> Digitale Bibliotheek Van Haren Publishing tijdelijk open voor KNVI-leden

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media