Ode aan Victorine van Schaick

Alle nieuws

Ode aan Victorine van Schaick

De naam Victorine is afgeleid van Victor, een Latijnse jongensnaam die ‘overwinnaar’ betekent. Victorine van Schaick (1917-1976) was een bibliothecaresse die met veel passie haar vak uitoefende. Zij schreef ook veel in vakbladen over haar werk en probeerde hiermee met name jongeren te interesseren voor het informatievak.

26 oktober 2020

Tot op de dag van vandaag leeft haar passie voort in de vorm van het Victorine van Schaickfonds. Sinds 1978 reikt het Victorine van Schaickfonds bijna jaarlijks prijzen uit aan professionele publicaties op het gebied van het bibliotheekwezen, in de ruimste zin van het woord.

Geheel in lijn met het gedachtengoed van Victorine heeft het fonds tot doel publicaties en vernieuwing in het informatievak te stimuleren. Het gaat hierbij niet alleen om artikelen, scripties of dissertaties. Ook presentaties, blogs of andere initiatieven worden gehonoreerd. Het gaat er om dat er aan het vak van informatieprofessional een nieuwe vorm, betekenis of inhoud wordt toegevoegd. Hiermee zal het vak ook in de toekomst ‘overwinnen’.

Er worden, ook in 2020, gedurende het Smart Humanity event weer drie Victorines uitgereikt;

1.        De beste publicatie: € 2500,- en de Victorine van Schaick Penning

2.        Het meest innovatieve initiatief: € 2000,-

3.        De beste scriptie: € 1500,-

Vanwege de coronamaatregelen heeft het event Smart Humanity in 2020 een nieuw format. Op maandag 30 november is er een speciaal KNVI tv-programma dat geheel in het teken van Smart Humanity staat. Ook de Victorine van Schaickprijzen worden dit jaar via deze tv-uitzending bekend gemaakt. Benieuwd wie in de prijzen is gevallen? En wat er voor nieuwe initiatieven er zijn ontwikkeld in het informatievak? Ga kijken op 30 november a.s.!

Meer informatie volgt binnenkort via de kanalen van KNVI en ook vakblad IP.

Hilde Klein, algemeen bestuurslid KNVI
 

>> Victorine van Schaickprijs

>> Smart Humanity, maandag 30 november

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media