Terugkijken Ketelaarlezing 2023 door mr. Gerard Spong

Alle nieuws

Terugkijken Ketelaarlezing 2023 door mr. Gerard Spong

De Ketelaarlezing is in 2002 ingesteld door het Nationaal Archief bij het afscheid van prof. dr. F.C.J. Ketelaar (algemene rijksarchivaris van 1989 tot 1997). In de Ketelaarlezing wordt jaarlijks een actueel archiefthema belicht dat grote impact heeft op de samenleving.

30 november 2023

Op maandag 27 november 2023 vond in een vol TivoliVredenburg de 21e Ketelaarlezing plaats.

De Sergeantencoup van 1980 in Suriname is ruim veertig jaar later nog steeds actueel. Wat gebeurde er écht, wie zat er achter, welke rol speelden opeenvolgende Nederlandse kabinetten en wat deed de Tweede Kamer eigenlijk. 
Strafpleiter Gerard Spong vergelijkt archieven met Doornroosje; het ziet er mooi uit, maar er gebeurt weinig mee tot onderzoekers de archieven wakker kussen en de informatie gaat leven.

In de jaarlijkse Ketelaarlezing deed Spong een dringende oproep om de archieven rond de relatie tussen Suriname en Nederland open te gooien. Alleen op die manier kan onderzocht worden wat er feitelijk klopt van alle geruchten en theorieën.
In zijn scherpe betoog zet Spong grote vraagtekens bij de manier waarop is omgegaan met het label staatsgeheim en benadrukt hij het belang van archieven voor waarheidsvinding.

>> Kijk hier de lezing terug via YouTube


Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media