Smart Humanity - word deelgenoot van de kennis van bevlogen professionals - Deel 12: Bescheidenheid siert de ethisch bewuste systeembouwers: de mens centraal

Alle nieuws

Smart Humanity - word deelgenoot van de kennis van bevlogen professionals - Deel 12: Bescheidenheid siert de ethisch bewuste systeembouwe...

KNVI deelt in de komende nieuwsbrieven en op de website een hoofdstuk uit haar boek 'Smart Humanity - De mens met 1-0 op voorsprong'. Dit keer: Bescheidenheid siert de ethisch bewuste systeembouwers: de mens centraal, door Anna Snel.

22 mei 2023

Er gaan steeds meer stemmen op voor een groter ethisch besef met betrekking tot IT. Dat zou niemand moeten verbazen gezien de grote schandalen in de techindustrie die de afgelopen jaren in het nieuws kwamen. Facebook, Uber, WhatsApp, Google, Instagram. Datahacks, fake news, ongelukken met zelfrijdende auto’s, gevaren van AI. Alles kwam voorbij.

Maar er zijn oplossingen, waaronder meer bescheidenheid bij het ontwerpen van systemen, waardoor de mens veel beter centraal gesteld kan worden. De ontwikkelingen gaan snel en de invloed van technologie op mens en maatschappij is enorm. We worden ons er ook steeds beter bewust van. Zolang het over data in het algemeen, en privacy als concept en misinformatie in het abstracte gaat, kun je misschien nog wegkijken. Maar als het over jouw data gaat, over de politiek van jouw stad of land en de informatie die jij dagelijks tot je neemt, dan komt het dichtbij.

>> Lees hier het complete hoofdstuk 'Bescheidenheid siert de ethisch bewuste systeembouwers: de mens centraal', door Anna Snel.

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media