Column: Onbewust onbekwaam

Alle nieuws

Column: Onbewust onbekwaam

Ik was best tevreden, heb ook vijf sterren gegeven – de klantenservice was prima. Ik had een vraag, maar kon het antwoord op de website niet vinden, dus belandde ik in een chat met een medewerker. Na wat heen en weer mailen had ik de oplossing gevonden voor mijn probleem: het installeren van een applicatie op een besturingssysteem dat net niet meer de laatste versie is. Die laatste versie, daarvoor heb ik helaas te weinig intern geheugen, maar ik laat me natuurlijk geen nieuwe laptop aansmeren door zo’n futiliteit. Het apparaat is nog in topconditie.

30 maart 2023

Geholpen door chatbot
Kom ik er later achter dat ik ben geholpen door een chatbot! Zij/hij/it was vriendelijk, voorkomend en to the point. Ik vergat helemaal dat dit bij menselijke interactie tegenwoordig vaak niet meer zo is – de lontjes lijken steeds korter, de concentratiebogen beperkter en de gesprekken oppervlakkiger. Laten we niet te veel onthullen over onszelf, want voor je het weet word je nog jaren op sociale media door iemand geblokt of gebashed.
Ben ik nu zo dom of is zij/hij/it nu zo slim? Want ik kwam netjes tot een eindresultaat – voor beide partijen een goede deal en, inderdaad, vijf sterren voor de service. Misschien ben ik nog niet toe aan dit soort mooie nieuwe toepassingen. Of ben ik onbewust en onbekwaam, want ik voel me tegelijk blij (goed geholpen) én besodemieterd (ik heb slechts met een algoritme geïnteracteerd).

Intergalactisch verkeer
Seth MacFarlane, scenarioschrijver van onder meer de sciencefictionserie The Orville (also starring Dolly Parton!), verwerkte in zijn script dat het hoger ontwikkelde beschavingen niet is toegestaan om lagere (pre-quantum drive) beschavingen te helpen. De laatste zouden met technologie-uit-de-toekomst niet vredevol kunnen omgaan of vrede kunnen scheppen, maar haar juist inzetten om geld te verdienen, klassenverschillen te vergroten, bevolkingsgroepen te onderdrukken of zelfs oorlogen te initiëren en uiteindelijk de hele planeet te verwoesten. Pas als een planeet door deze groeifases heen is en van haar technologische successen en fouten heeft geleerd, mogen de bewoners intergalactisch meedoen met andere volkeren.
Ik geloof dat we er nog niet aan toe zijn – aan dat intergalactische verkeer. Nu maar hopen dat de eigenaar van de AI-routine waarmee ik interacteerde ook niet investeert in mijnbouw, wapenhandel en het vergroten van de verschillen tussen rijk en arm. Maar eigenlijk weet ik het al …

Wouter Bronsgeest, duovoorzitter van de KNVI

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media