Wikipedia? Ja! Wikimedia? Hm?

Alle nieuws

Wikipedia? Ja! Wikimedia? Hm?

Even snel googelen hoeveel inwoners Zwolle heeft, wat de sterfdatum van David Bowie was? Het antwoord komt dan meestal uit Wikipedia. Deze gratis online encyclopedie wordt helemaal gemaakt door vrijwilligers die een (groot deel) van hun vrije tijd hiervoor beschikbaar stellen. Maar wie zijn dat en hoe werkt het nou echt? Michel Wesseling neemt ons mee

2 november 2021

Wikimedia-gemeenschap

Wereldwijd werken tienduizenden vrijwilligers aan het bewerken, bewaken en beheren van alle Wikimedia-platforms. Zij vormen het hart van de Wikimedia beweging. Ze schrijven artikelen, uploaden beeld- en geluidsmateriaal, werken samen met archieven, bibliotheken en musea, organiseren bijeenkomsten, verbeteren software en bewaken de kwaliteit en neutraliteit van de inhoud. Ze worden ook wel bewerkers genoemd en vormen samen de Wikimedia-gemeenschap.

Wikimedia Foundation

De Wikimedia Foundation, een Amerikaanse non-profit, is de juridisch eigenaar van alle Wikimedia-platforms. De Foundation beheert ook de technische infrastructuur.

Wikimedia Nederland

De Vereniging Wikimedia Nederland zet zich als onderdeel van de wereldwijde Wikimedia beweging in Nederland in voor vrije toegang tot zoveel mogelijk kennis voor iedereen. Wikimedia Nederland zorgt voor een omgeving waar vrijwilligers en organisaties samenwerken om vrije kennis bijeen te brengen en te verspreiden. Dit gebeurt via een aantal sites, de Wikimediaprojecten, waarvan Wikipedia de bekendste is. Maar er is ook Wikidata, de beeldbank Wikimedia Commons, en veel meer 

Stel je een wereld voor waarin een ieder vrijelijk kan delen in het geheel van alle kennis. Daar staan wij voor!

Het concept van vrije kennis houdt in dat tekst, beeld, geluid of ander materiaal onder een vrije licentie wordt gepubliceerd. Het kopiëren van die informatie – en soms ook het bewerken en verspreiden ervan – is dan expliciet toegestaan. Wel zijn er meestal enkele voorwaarden aan verbonden, zoals het vermelden van de maker van het werk. Alle informatie op Wikipedia en op de andere Wikimediaprojecten is onder een vrije licentie gepubliceerd.

Wikimedia Nederland stimuleert mensen en organisaties om zelf vrije licenties toe te passen en aan de Wikimedia-platforms bij te dragen. Wij lichten het publiek voor over het concept van vrije kennis, over Wikipedia en andere Wikimedia-platforms, en over de Wikimedia beweging. Wikimedia Nederland draagt uit dat vrije kennis en vrije licenties succesvol kunnen worden toegepast en een waardevolle bijdrage aan de samenleving zijn. De vrije encyclopedie Wikipedia neemt daarbij een centrale plaats in.

WMNL ondersteunt de vrijwilligers door het organiseren van bijeenkomsten, het houden van hackatons, een jaarlijks congres en op vele verschillende manieren.

WMNL werkt ook samen met bibliotheken, archieven en andere erfgoedinstellingen om de inhoud van Wikipedia te verrijken en de kwaliteit van de artikelen te verbeteren. Deze instellingen doneren vaak (een deel van) hun gedigitaliseerde materiaal aan Wikimedia en zien daardoor een aanzienlijke stijging van het gebruik van dit materiaal.  Op deze pagina vind je meer over samenwerken met WMNL.

Onderdeel worden van de Wikimedia-gemeenschap?

WMNL is een vereniging waar je lid van kan worden. Maar je kunt ook op een andere manier bijdragen aan onze doelstelling. Daarover vind je hier meer.

Lees op deze webpagina meer over wat Wikimedia Nederland doet.

Als je graag op de hoogte gehouden wilt worden van ons werk, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Michel Wesseling

Bestuurslid Wikimedia Nederland

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media