Leestip! Passend beveiligen - hoe doe je dat?

Alle nieuws

Leestip! Passend beveiligen - hoe doe je dat?

Steeds vaker is in wet- en regelgeving de verplichting opgenomen om systemen en data 'passend' te beveiligen. Het is voor organisaties lang niet altijd even duidelijk wat hiermee wordt bedoeld. Want: wanneer is informatiebeveiliging nu precies 'passend' te noemen?

14 maart 2023

Aan de hand van sanctiebesluiten van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) belichten Jeroen van Helden en Michelle Wijnant tien belangrijke aandachtspunten.

De tijd dat het domein van informatiebeveiliging enkel iets was voor IT’ers is voorbij. Steeds vaker is in wet- en regelgeving de verplichting opgenomen om systemen en data te beveiligen. Nalatigheid kan resulteren in civielrechtelijke aansprakelijkheid of sancties van toezichthouders. Met de voorgestelde NIS2-richtlijn komt ook bestuurdersaansprakelijkheid nadrukkelijk in het vizier. Het is daarom belangrijker dan ooit dat IT’ers basiskennis hebben van risicomanagement en het relevante juridisch kader en dat juristen ten minste een redelijk begrip hebben van het vakgebied informatiebeveiliging. Dit artikel poogt aan die kruisbestuiving een bijdrage te leveren.

Haal meer uit je lidmaatschap! Log in en lees het complete artikel (geschreven door KNVI leden, verschenen in AG Connect, januari 2023).

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media