Kennisdeling binnen de KNVI - boek Governance - de menselijke maat genomen - deel 1

Alle nieuws

Kennisdeling binnen de KNVI - boek Governance - de menselijke maat genomen - deel 1

KNVI deelt in haar nieuwsbrieven en op de website steeds een hoofdstuk uit het boek 'Governance - de menselijke maat genomen'.

4 september 2023

Dit keer het hoofdstuk 'Zachte (IT) governance: Minstens Zo Belangrijk', geschreven door Daniël Smits.

Naarmate organisaties steeds afhankelijker worden van IT neemt de inrichting van de besturing ervan (IT governance) aan belang toe. Deze inrichting is bepalend voor de prestatie van een organisatie. Steeds meer
producten en diensten vereisen een goed functionerende IT. Governance is ook van groot belang voor actuele onderwerpen zoals open and big data, blockchain and kunstmatige intelligentie.

IT governance is niet eenvoudig en daarom ook al jaren een belangrijk aandachtsgebied voor CIO’s. Onderzoek heeft aangetoond dat organisaties met een uitstekend ingerichte IT governance tot wel 20 procent beter presteren dan organisaties waar dit niet goed is geregeld (Weill & Ross, 2004).

Organisaties met een uitstekende IT governance zijn echter eerder uitzondering dan regel. Veel vaker is de inrichting van de IT governance problematisch. Voor de inrichting van de prestatiekant van IT governance
zijn dan ook weinig praktische raamwerken beschikbaar. Het model en instrument dat in dit artikel wordt beschreven is bedoeld om hierbij te helpen.

>> Lees hier het complete hoofdstuk

Cover boek Governance de menselijke maar genomen
Auteurs van het boek 'Governance - de menselijke maat genomen'
D. Smits, W.L. Bronsgeest, J. van Dijk, M.C.J. van Hal, J.B.F. Mulder, A. Opperman, I. Sinteur, E. van der Winden

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media