Alle nieuws

Wit - Zwart

Het is januari 2022. We kijken terug op een enerverend en spannend jaar. De noodwet die op 13 oktober 2020 is ingevoerd heeft gelukkig maar 3 maanden zijn werk hoeven doen. Door de hulp van KNVI-reviewers en De Gebruiker Centraal is de tijdelijke corona-app zeer gebruikersvriendelijk ingericht, en heeft zijn werk gedaan. Inmiddels is de app weer uit de app-store gehaald. Na de lock-down die direct op 14 oktober 2020 werd ingesteld door de Minister, stonden experts op vanuit de vele interessegroepen van diverse beroepsorganisaties.

12 oktober 2020

Hoewel de maatregelen vóór en na de invoeringsdatum van de noodwet niet wezenlijk anders waren, hebben informatieprofessionals toch ‘de klok’ rond gewerkt in 2021 om het ‘tijdelijke abnormaal’ te doorbreken. Door de handen ineen te slaan konden zij de overheid en rijksinstellingen helpen met het filteren van informatie, het neerzetten van een onafhankelijk Nederlands digitaal platform voor nieuwsvoorziening en het objectief beoordelen van de vele wetenschappelijke feiten rondom de pandemie. Het effect is groot: De overheid is kleiner geworden omdat publiek-private samenwerkingsverbanden effectiever blijken te werken, heel veel processen efficiënter ingericht blijken te kunnen worden, en gewerkt wordt in een mix van online en offline. Allemaal in het kielzog van de verbeteracties rondom de ‘covid-maatregelen’.

Ook de mythe van de PCR-test is doorbroken – een groep van Duitse en Spaanse medici hebben een traject opgezet voor het verbeteren van de tests. Mede aan de hand van de postulaten van Koch en Rivers kijkt men tevens naar de juiste RNA-sequentie voor het vaccin. De tests op proefpersonen zijn wereldwijd tegenhouden. Het testregime is aangepast, en met goedkope gerobotiseerde sneltests kan iedereen die dat wil zich nu laten testen. De tests zijn door de Duitse en Poolse vereniging van informatieprofessionals geautomatiseerd, vanuit een non-profit organisatie die op basis van crowdfunding is gefinancierd. Het verdienmodel van voor de spoedwet van zo’n 180 euro per test is verlaten. Door de data-analyses van één specifieke groep data-analisten uit België hebben artsen een protocol opgesteld voor patiënten die SARS-CoV-2 hebben opgelopen, en is de behandeling van patiënten vele malen effectiever dan voorheen. De Infection Fatality Ratio (IFR) is nu nog lager dan dat van influenza. Het protocol wordt inmiddels wereldwijd toegepast - en met succes. Men heeft geleerd van de procesfouten uit de tijd van het HIV-virus en het daaraan gerelateerde ziektebeeld, en de IC’s kunnen de behandeling aan.

Door de nieuwe voorspellende modellen van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) kan ingespeeld worden op de seizoenspatronen van SARS-CoV-2, de reeds bekende griepvirussen en andere ziekten. Daardoor blijft de zorg voor alle patiënten op niveau. De analyses van de griepgolven van 2017 en 2018 hebben daar bij geholpen. Dit levert ook veel nieuwe ideeën op voor diverse andere ziekten – waardoor medici hun behandelingen steeds meer kunnen verbeteren. Via het Rijksportaal en het RIVM worden nu alle metrieken ontsloten, ook van andere ziektebeelden.

De aandacht voor gezond leven, sporten en aandacht voor mentale én fysieke gezondheid heeft een enorme impuls gekregen. Het 5e Smart Humanity event van de KNVI kan al gehouden worden in februari 2022 – en staat in het teken van de speciale bijdrage van het vakgebied aan het in balans brengen van de maatschappelijke spanningen in 2021.


Het is januari 2022. We kijken terug op een enerverend en spannend jaar. De noodwet die op 13 oktober 2020 is ingevoerd, geldt nog steeds. Ook andere landen hebben hun wetgeving aangepast, veiligheid staat voorop. De verkiezingen zijn uitgesteld, en het aantal wetsvoorstellen in het parlement is meer dan gehalveerd. Dat is zeer welkom, want het enorme pakket aan wetsvoorstellen naar aanleiding van de Covid-maatregelen, levert nog steeds zeer veel werk op voor uitvoeringsorganisaties. Ambtenaren hebben een 2e loonsverhoging gekregen, en veel zzp-ers hebben de overstap gemaakt naar een vast dienstverband bij de overheid. De vraag naar informatieprofessionals overtreft het aantal schoolverlaters – de pensioenleeftijd wordt komend jaar versneld opgerekt tot 69 jaar.

Door de lock-down die direct op 14 oktober 2020 werd ingesteld door de Minister, zijn sociale contacten en reisbewegingen bijna tot een stilstand gekomen. De (toen zwangere) Australische moeder Zoe-Lee Buhler die op 3 september 2020 werd gearresteerd vanwege haar Facebook-post is  –onbedoeld-  een martelaar geworden in de ondergrondse tegenbeweging tegen de overheidsmaatregelen. Van Willem Engel, Mikki Willis en Wybren van Haga is onbekend of zij nog actief zijn. Door de Covid-app van de rijksoverheid is goed bekend waar mensen zich bevinden. Door de databases van een aantal tech-giganten op Nederlands grondgebied te plaatsen, kan veel data nu ook legitiem gebruikt worden voor het goede doel. Politie en Justitie hebben hun processen met hulp van een aantal ICT-leveranciers in hoog tempo geautomatiseerd en geoptimaliseerd om de grote stoom van aangiften te verwerken. 80% van de kortgedingen kunnen door de inzet van Artificial Intelligence (AI) worden afgedaan – mede op basis van overdadig en zeer nauwkeurig bewijs wat betreft locatie, gedrag en sociale contacten van de overtreders. Door oplettendheid van medeburgers kunnen meerdere arrestaties per dag worden gedaan van mensen die met meer dan 3 volwassenen bijeen komen. Het gebruik van social media wordt gestimuleerd door de overheid, en mediacampagnes via internet en NPO zorgen er voor dat iedereen geïnformeerd blijft over de maatregelen om meer besmettingen tegen te gaan.

Het vaccinatie-paspoort begint te werken, en het beeld is dat in 2022 reizen naar het buitenland weer mogelijk wordt voor alle gevaccineerden. De ICT-voorziening voor gezichtsherkenning op Schiphol heeft de Rijks-innovatie-prijs van 2021 gewonnen tijdens het grote ICT-gala in december 2021. Velen geven gelukkig gehoor aan de oproep tot testen, de verplichte vaccinatie en een aantekening in het paspoort. Bijna alle Chinese burgers gingen ons voor, Europa vertraagde echter door de eigen AVG-wetgeving. Die is inmiddels versoepeld.

Daarnaast heeft de overheid veel aandacht voor gezond leven, sporten en voor mentale én fysieke gezondheid. Deze enorme impuls leidt ook tot subsidies voor diverse evenementen in het vakgebied. Het 5e Smart Humanity event van de KNVI kan al in februari 2022 digitaal gehouden worden – en staat in het teken van de bijdrage van het vakgebied aan het in balans brengen van alle maatschappelijke spanningen in 2021.

Wouter Bronsgeest
duo-voorzitter KNVI

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media