Smart Humanity - word deelgenoot van de kennis van bevlogen professionals - Deel 4: Agile: hype of trend, Lineke Sneller

Alle nieuws

Smart Humanity - word deelgenoot van de kennis van bevlogen professionals - Deel 4: Agile: hype of trend, Lineke Sneller

KNVI deelt in de komende nieuwsbrieven en op de website een hoofdstuk uit haar boek 'Smart Humanity - De mens met 1-0 op voorsprong'. Dit keer: Agile: hype of trend, geschreven door Lineke Sneller.

8 september 2022

Software is onmisbaar geworden voor de realisatie van de strategie van veel organisaties. Hierdoor is softwareontwikkeling een proces van strategisch belang geworden. Traditioneel verliep softwareontwikkeling grofweg in drie opeenvolgende fasen. Eerst maakte de gebruikersorganisatie functionele specificaties van de te bouwen software. Daarna bouwden ontwikkelaars de software op basis van deze specificaties. Na afronding van de bouw toetsten testers of de software aan de functionele specificaties voldeed. Bevindingen van de testers moesten vervolgens in de software en soms zelfs in de specificaties verwerkt worden, waarna de testers een her-test uitvoerden. Het was niet ongebruikelijk dat deze drie opeenvolgende fasen een jaar of langer duurden, en het hele proces kenmerkte zich door uitgebreide documentatie om de faseovergangen te ondersteunen.

Volgens een groep vooraanstaande softwareontwikkelaars was traditionele softwareontwikkeling te langzaam en te bureaucratisch voor het e-commercetijdperk. Ze vonden dat het roer radicaal om moest en zochten naar een methode voor softwareontwikkeling die gebaseerd zou zijn 100 Deel 2: Smart Designer & User op vertrouwen en wederzijds respect. Ze streefden daarbij naar organisaties waar samenwerking tussen mensen zo zou verlopen dat ze er zelf graag zouden willen werken. In 2001 kwamen ze in Utah bijeen, noemden zichzelf de Agile Alliance en legden hun ideeën vast in het Agile Manifesto [Agile Alliance, 2001].

>> Lees hier het complete hoofdstuk 'Agile: hype of trend', Lineke Sneller

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media