Kennisdeling binnen de KNVI - boek Governance - de menselijke maat genomen - deel 4

Alle nieuws

Kennisdeling binnen de KNVI - boek Governance - de menselijke maat genomen - deel 4

KNVI deelt in haar nieuwsbrieven en op de website steeds een hoofdstuk uit het boek 'Governance - de menselijke maat genomen'.

11 december 2023

Dit keer: 'Groot projectsucces is gevaarlijk', door Hans Mulder

Met enige regelmaat verschijnen berichten in de pers over problemen met informatiseringsprojecten. Sommige van die projecten zijn zelfs compleet mislukt. Met name de resultaten van zeer grote projecten laten te wensen over. Bij die projecten treden effecten op die te vergelijken zijn met onder meer de Deltawerken, de HSL of de Noord-Zuidlijn. Kennelijk gaat de complexiteit van dit type projecten het organisatievermogen van mensen te boven.

Er zijn sinds de jaren zestig verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de oorzaak van het mislukkingen van informatiseringsprojecten. Daar is uiteraard lering uit getrokken, maar door de enorme ontwikkeling die IT de afgelopen decennia heeft doorgemaakt, is onderlinge vergelijking van projecten lastig. Ook omdat de aard en de scope van IT-projecten ingrijpend zijn veranderd. Met elk nieuw project begeeft men zich op nieuw en onbekend terrein. Aan het mislukken van projecten liggen daardoor steeds andere oorzaken ten grondslag. In de publieke opinie blijft echter hangen dat de dienstverlening van de IT-sector ondermaats is. Men beschouwt IT-projecten als zeer risicovol.

>> Lees hier het complete hoofdstuk

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media