Smart Humanity - word deelgenoot van de kennis van bevlogen professionals - Deel 9: De publieke sfeer

Alle nieuws

Smart Humanity - word deelgenoot van de kennis van bevlogen professionals - Deel 9: De publieke sfeer

KNVI deelt in de komende nieuwsbrieven en op de website een hoofdstuk uit haar boek 'Smart Humanity - De mens met 1-0 op voorsprong'. Dit keer: De publieke sfeer, door Henriëtta Joosten.

21 februari 2023

Informatieprofessionals pakken niet alleen maatschappelijke problemen aan, met hun werk bepalen ze in toenemende mate hoe we kunnen én moeten samenleven. De (beoogde) corona-app is daar het ultieme voorbeeld van.

Steeds vaker is het werk van informatieprofessionals – of ze nu werken in de private sector of bij de (semi-)overheid – verweven met politieke vraagstukken, dat wil zeggen vraagstukken over hoe we samenleven. Hun werk gaat ons allemaal aan. Maar door de manier waarop we technologie inzetten staat de publieke sfeer in de 21e eeuw steeds meer onder druk. Er is steeds minder ruimte om samen – professionals, burgers en overheden – en op voet van gelijkheid te spreken over de inzet van technologie. Het is hoog tijd dat informatieprofessionals gebruikmaken van hun mogelijkheden om de publieke sfeer te stimuleren. Een vrije samenleving ontstaat immers niet vanzelf en blijft niet vanzelf voortbestaan.

>> Lees hier het complete hoofdstuk De publieke sfeer, door Henriëtta Joosten

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media