Column: Verbreden en verdiepen

Alle nieuws

Column: Verbreden en verdiepen

Net nu ik een beetje genoeg krijg van de Chat GTP berichten komt er toch weer een berichtje dat aandacht trekt. Een mooie ervaring dat Chat GTP een ‘mens’ vraagt om de Captcha-stap te helpen overwinnen, omdat de routine dat zelf (nog) niet kan. 

25 mei 2023

Ik ben geen robot. Een AI routine die een volgende stap kan zetten in het aansturen van de mens. Niet dat ik me nu direct zorgen maak, maar er komt een moment dat AI-routines rapportjes gaan genereren over hoe jij en ik ons hebben gedragen op het werk, in de supermarkt of op straat. ‘U liep door het rode licht – wilt u voortaan de verkeersregels respecteren?’.  Instant feedback voor jou en de toezichthouder.

Tijdens de bestuursbijeenkomst van medio april van de International Federation for Information Processing  (IFIP) gaf de president opnieuw aan wat een grote verantwoordelijkheid wij als informatieprofessionals dragen. Technologie is neutraal – in de toepassing zien we of het goed of niet goed wordt toegepast. Een ethische discussie, die zich steeds meer afspeelt op het domein van informatieprofessionals. Toezicht en controle houden op werknemers is een eerste stap – in sommige organisaties denkt men al na over de implementatie daarvan. Met een chip in je arm zorgen dat je diabetes onder controle blijft? Graag, dat is een bestaande toepassing. Met diezelfde chip je laten bijsturen op je stressniveau door je werkgever? Zodat je betere prestaties levert? Het kan al, maar wellicht willen we dat (nog) niet – Kunstenaars en theatermakers als Lucas de Man en Isil Vos verwerken het in hun presentaties voor diverse organisaties. En dat levert mooie en confronterende gesprekken op.

Het mooie van AI is ook dat je er hele grote datasets mee kunt doorgronden. Mits je de routine de juiste parameters meegeeft. Fijn voor een Parlementaire Enquête, waarbij tegenwoordig vele duizenden mails en documenten worden aangeleverd. Fijn ook voor analyses op stukken die in ons openbare domein gedumpt worden, zoals de Panama Papers en de Lockdown/corona files van de Engelse regering over hun besluitvormingsprocs, de Pfizer papers of de database van de Europese eID die ook een ‘criminele’ variant kent. U zult de nieuwsberichten hierover al gezien hebben?

Het vak van de informatieprofessional wordt dus alleen maar breder en gaat alleen maar dieper. Van ICT tot informatiehuishouding tot waarheidsvinding tot ethiek. Wat leven we toch in een geweldige tijd! Disruptief, versnellend en … heel erg spannend.

 Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter KNVI

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media