Mens en technologie samen zorgt voor meer dan efficiency

Alle nieuws

Mens en technologie samen zorgt voor meer dan efficiency

In de AG Connect verscheen een artikel rondom het thema van het 3e KNVI Super Tuesday event 'Van Industrie 4.0 naar 5.0', dat 6 april plaatsvindt. Lees hier hoe een van de sprekers, Professor David Romero, hier tegen aan kijkt.

19 maart 2021

In Iron Man (film uit 2008) maakt een slim pantser hoofdpersoon Tony Stark een superheld, die uiteindelijk de wereld redt. Professor David Romero van de Tecnológico de Monterrey University in Mexico ziet zo’n samenwerking tussen mens en technologie wel zitten.

“Het gaat niet om technologie tegen mensen”, zegt hij. “Als we nieuwe technologie zoals robots of artificial intelligence laten samenwerken met de mens, bereiken we een niveau van efficiency of productiviteit dat een technologie of mens alleen niet kan bereiken.” Dat klinkt misschien als sciencefiction. “Maar daar worden wij wetenschappers door geïnspireerd. En andersom voedt de wetenschap weer schrijvers en filmmakers.”

Mens centraal
Romero doet onderzoek naar de interactie tussen mens en technologie in productieomgevingen, met het oog op sociale duurzaamheid. In 2016 bedacht hij samen met een groep internationale collega’s het concept Operator 4.0. Dit idee werd later door de Europese Commissie en het World Economic Forum onderschreven in een visie van een meer sociaal duurzame industrie 4.0 en opkomende industrie 5.0. Het achterliggende idee is dat de mens centraal moet staan bij de toepassing van technologie en ze moeten zich erdoor gesterkt voelen om aan het stuur te zitten van een betere werktoekomst. “Bij de operator 4.0 worden taken niet volledig geautomatiseerd, maar de operator wordt uitgebreid met technologie. 

Verder lezen? Haal meer uit je lidmaatschap en log in: https://bit.ly/2P96mAe

Geinteresseerd in het onderwerp? Neem deel aan het 3e Super Tuesday event 'Van Industrie 4.0 naar 5.0' op dinsdag 6 april! Je kunt je hier aanmelden

Benieuwd naar het vervolg van dit artikel? Word dan KNVI-lid en profiteer van de vele voordelen van het lidmaatschap, zoals een abonnement op AG Connect met interessante artikelen op jouw vakgebied.

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media