Down to earth: hoe verbinden we technologie, duurzaamheid en rechtvaardigheid?

Alle nieuws

Down to earth: hoe verbinden we technologie, duurzaamheid en rechtvaardigheid?

Stichting VOGIN organiseert op 5 oktober in ENMO De Studio het event Down to Earth, waarin aan organisaties handvatten worden aangereikt om technologie te verbinden met een duurzame en rechtvaardige samenleving. Ook wordt een gelijknamig boek gelanceerd, waarin grote filosofen en designers als Bruno Latour het thema toelichten.

20 september 2021

Stichting VOGIN organiseert op 5 oktober in ENMO De Studio het event Down to Earth, waarin aan organisaties handvatten worden aangereikt om technologie te verbinden met een duurzame en rechtvaardige samenleving. Ook wordt een gelijknamig boek gelanceerd, waarin grote filosofen en designers als Bruno Latour het thema toelichten.

De invloed van technologie op ons dagelijks leven is groot, en neemt de komende tijd alleen maar toe.  Denk aan de grote invloed van big tech bedrijven, het gebruik van technologie door overheden, of populariteit van streamingdiensten, beeldbellen en cryptocurrency. Dat heeft ons veel opgeleverd, maar tegelijkertijd nemen ook de zorgen toe: van privacy kwesties en datalekken, tot function creep en de invloed van door multinationals gestuurde sociale media.

Down to earth is een initiatief om met die zorgen om te gaan, en doet dat op een bijzondere manier.  Geïnspireerd door denkers als Bruno Latour en Peter-Paul Verbeek ziet Down to earth technologie als een manier om nieuwe verbindingen met elkaar en de wereld te maken. Zo zijn slimme camera’s niet alleen een middel om veiligheid te bevorderen, maar opent gebruik ervan een nieuwe relatie tussen burgers en overheid.

De uitdaging is dan hoe die relaties of ‘ecosysteem’ op een rechtvaardige manier in te richten. Het bijzondere is dat daarin ook de natuur en planeet een rol krijgen, die immers ook deel zijn van het ecosysteem. Down to Earth en de daaraan verbonden beweging Earthlinks onderzoeken aan welke morele voorwaarden een dergelijk ecosysteem moet voldoen. Het gaat daarbij, zeker ook voor overheden, om voldoende draagvlak voor nieuwe technologie.

Down to earth en Earthlinks haalt inspiratie bij grote denkers en designers, maar willen ook praktisch handen en voeten geven door middel van storytelling, workshops en design thinking. Daartoe roepen we  doeners en denkers op om mee te doen. Een unieke combinatie van filosofie, design en management op een bijzondere locatie: NEMO De Studio, tussen de expositie Bits of You. Earthlinks is een not for profit beweging, alle verdiensten komen ten goede aan het verder ontwikkelen van het platform en de beweging. Deelnemers zijn lid van de beweging, en krijgen ook (als eersten!) het boek Down To Earth mee.

Voor het programma: zie earthlinks.nl

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media