Betrek burger bij Smart City en zoek de controverse op

Alle nieuws

Betrek burger bij Smart City en zoek de controverse op

Het is belangrijk om burgers of andere stakeholders actief te betrekken bij wat zij willen en verwachten van slimme technologie in een stad. Omdat burgers nu niet altijd weten welke technologie wordt ingezet en hoe en waar dat gebeurt, kunnen ze ook niet goed beoordelen of ze dat wel willen. Het bovenhalen van controverses kan helpen om boven te krijgen om het gesprek met burgers te voeren.

21 juni 2023

“In een stad zijn heel veel sensors aanwezig, maar heel weinig burgers weten daarvan af. Omdat burgers een gebrek aan kennis hebben, zie je ook een gebrek aan ethische evaluatie van die technologie”, aldus promovendus Anouk Geenen. Zij deed onderzoek naar sociotechnische controversies in een slimme stad. Geenen was een van de sprekers tijdens de Super Tuesday over Smart City: hoe bewust is de smart citizen?

Volgens Geenen zijn in een slimme stad sociotechnische controversies omdat technologie waar veel mee kan naar een sociale context wordt gebracht. “Een stad is veel meer dan mobiliteit, infrastructuur en energie. Dat zijn belangrijke randvoorwaarden voor een stad. Een stad is ook een belangrijke leefplek waar bewoners samenkomen en ontmoeten. En technologie heeft daar invloed op hoe wij elkaar ontmoeten en samenkomen.” Daarom moeten we volgens Geenen het gesprek voeren met burgers hoe zij willen dat technologie wordt ingezet. Om dat gesprek te kunnen voeren, is het belangrijk om het gesprek daarover vorm te geven. Geenen ontwierp daartoe een spel dat het gesprek kan vormgeven.

Balans zoeken
Ook de andere sprekers erkennen dat met technologie eigenlijk alles mogelijk is en dat de balans moeten worden gezocht. Zo geeft projectleider verkeersmanagement Mark Simons van de Gemeente Rotterdam aan hoe de technologie is veranderd om het verkeer te regelen. Van de detectielussen in het wegdek naar inzet van de lasertechnologie die individuen kan volgen. “Wij als techneuten zien overal het voordeel van in. Maar soms moet je ook afvragen of detectielussen niet voldoende zijn. De technologie is oneindig.”

Simons zag dat het terugkoppelen aan de doelgroep van wat de technologie kan al heel waardevol kan zijn. Hij laat daarbij het voorbeeld zien van het bordje ‘Bij regen vaker groen’, dat aangeeft dat fietsers een groene golf krijgen bij regen. “Het is goed om te laten zien wat we doen. Maar waar houdt dat op? Je kunt de hele stad wel volhangen met bordjes.”

Esmeralde Marsman, mede-initiatiefnemer Rotterdammer Centraal en lid van het actieteam Gebruiker Centraal, voert al jaren gesprekken met burgers en haalt daar waardevolle inzichten uit. Volgens haar worden die gesprekken door burgers erg gewaardeerd. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat burgers het niet leuk vinden.”

NB: Dit is een verslag van de Super Tuesday "Smart City: hoe bewust is de smart citizen?" van dinsdag 6 juni 2023.

NB: Het webinar van deze Super Tuesday van 6 juni terugkijken? Dat kan hier

 

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media