Corona-app – testen van je privacy?

Alle nieuws

Corona-app – testen van je privacy?

Eerder dit jaar heb ik vanuit de KNVI en samen met andere vakgenoten vanuit De Gebruiker Centraal de corona-app bekeken vanuit mijn expertise als informatiespecialist. Een nogal omstreden app in deze tijden van privacy-vraagstukken. Zowel voor het testen, als voor het schrijven van een bijdrage voor de nieuwsbrief, heb ik getwijfeld. Wat vindt de KNVI daar eigenlijk zelf van? Wat vinden de leden van de KNVI van zo’n app?

20 oktober 2020

Door een aangeboren nieuwsgierigheid voor nieuwe dingen ben ik begonnen met testen en heb ik de app bekeken. Het zag er uit als een goed doordachte app. Duidelijk en zeker rekening gehouden met de brede doelgroep. Moderne pictogrammen. De app bestaat uit een aantal informatieblokken gekoppeld aan informatie over covid-19 en Wat te doen als…? Vanuit de app is direct contact met de GGD mogelijk.

Een aantal opmerkingen kon ik gemakkelijk via een online formulier indienen. Tijdens het bekijken besef je ook wel dat echt serieuze aanpassingen aan het ontwerp niet meer gaan plaatsvinden. Ik heb vooral gekeken naar de functionaliteit. Ik miste een aantal mogelijkheden bij de veelgestelde vragen (deze zijn inmiddels toegevoegd aan de app). Veel dingen werden toegelicht in de app, maar niet hoe je een melding krijgt als je in contact bent geweest met iemand die het virus heeft. Krijg je een melding in de app, of via sms? Deze vraag is inmiddels ook met een duidelijk antwoord terug te vinden. Al met al een eenvoudige app, en er is duidelijk wat met de feedback uit de testfase gedaan.

Blijft over de kwestie van privacy. Veel mensen maken zich zorgen om hun privacy. Met deze app op je telefoon worden er codes uitgewisseld met andere telefoons. Deze codes zijn willekeurig. De codes worden uitgewisseld als je langer dan 10 minuten in de buurt bent geweest van iemand met ook de corona-app op zijn telefoon. Als je positief bent getest, dan kun je een code sturen (aangegeven in de app) naar een medewerker van de GGD. De GGD stuurt daarna naar alle mensen die deze code op hun telefoon hebben een melding van mogelijke besmetting. Je kan dus ook zelf een melding krijgen dat je in de buurt van een besmet persoon bent geweest. Je weet niet waar en door wie.
Of het geheel veilig is wat privacy betreft is de vraag. Maar ja, we weten allemaal hoe veilig Google, Facebook, Instagram, Whatsapp enz. enz. is. En mocht je twijfels hebben hierover kijk dan eens naar ‘The social dilemma’ op Netflix. Om niet te spreken van alle camera’s die inmiddels in onze buitenruimte hangen.

Wat ik wel wil meegeven aan iedereen is de ernst van het virus. Ik ken mensen die het hebben gehad en nog steeds niet zijn hersteld en een revalidatie van anderhalf jaar voor de boeg hebben, ik ken verpleegkundigen die op de IC patiënten hebben verpleegd en ik ken mensen die overleden zijn. Ondanks ook mijn ideeën over privacy sta ik wel positief tegenover het gebruik van de app. Uiteraard in de hoop dat we zoveel mogelijk de verspreiding van dit virus kunnen tegengaan.

Mirjam Veen
Informatiespecialist


Noot van de redactie:
Zie over hoe de wereld er over een jaar kan gaan uitzien ook de blog wit/zwart op de nieuwspagina van KNVI.

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media