Jan Boersprijs uitgereikt

Alle nieuws

Jan Boersprijs uitgereikt

André Plat heeft namens het KNVI-bestuur op 14 december 2023 de Jan Boersprijs uitgereikt gekregen uit handen van duo-voorzitter Wouter Bronsgeest. Virtueel gebeurde dat al tijdens de ALV, voorafgaand aan het KNVI-Event op 23 november. Met het uitreiken van deze prijs eert de KNVI zijn originaliteit en scherpzinnigheid; waardevolle competenties in de wereld van de informatiehuishouding!

15 december 2023

Ongeveer 25 jaar geleden trad André Plat toe tot de redactie van het vakblad Od (Overheidsdocumentatie), destijds het lijfblad van de Vereniging SOD. Alhoewel ik er zelf niet bij was, kan ik me wel voorstellen hoe dat is gegaan…. Waarschijnlijk hoefde André zich niet voor te stellen. Sinds zijn entree in de documentaire informatievoorziening zorgde hij er wel voor dat zijn collega’s zijn naam niet zo snel zouden vergeten. Maar toch, na de gebruikelijke, welkomstwoorden en een antwoord met daarin iets als ‘ik kijk uit naar de samenwerking om tot een goed blad te komen’, gaf André ongetwijfeld direct een aantal suggesties om het blad te verbeteren, schrijvers uit te nodigen en samenwerkingen aan te gaan.

Want zo is André. Altijd op zoek naar verbetering en altijd kritisch. Maar wel op de juiste manier. Dus met oplossingen, suggesties en een waslijst aan opties om eens te bekijken. Vaak vanuit een originele invalshoek, die de toehoorders niet zagen aankomen of misschien wel niet begrepen. Want ook eigenzinnigheid is André niet vreemd. Maar wel altijd een eigenzinnigheid met het oog op verandering, vernieuwing en verbetering. Of het nu ging over Od, de vereniging SOD (nu KNVI) of het gehele vakgebied. André’s opmerkingen, suggesties en ideeën waren altijd gericht op een betere kwaliteit.

Bovenstaande paragraaf mag eigenlijk niet in de verleden tijd staan. Want André is de afgelopen 25 jaar gewoon helemaal niet veranderd. Zelfs deze week tijdens de Od-redactievergadering en waarschijnlijk nog tijdens de ALV van de KNVI vandaag hebben de aanwezigen kunnen genieten van de drang tot verbetering bij André. Ik schrijf bewust genieten, want we moeten collega’s zoals André koesteren. Zeker in het vakgebied van Informatiebeheer, waar vernieuwing en verandering nog te vaak via de geleidelijke traditionele weg verloopt. En al kan de stortvloed aan suggesties, ideeën ook wel eens leiden tot vertwijfeling of zelfs wanhoop, gun ik iedereen meer dan een vleugje André in zijn of haar professionele leven.

Met het uitreiken van de Jan Boersprijs aan André Plat eert de KNVI dan ook originaliteit, scherpzinnigheid en eigenwijsheid; waardevolle competenties in de wereld van de informatiehuishouding!

Geschreven door: Eric Kokke, KNVI-bestuurslid
Virtueel uitgereikt tijdens de ALV, voorafgaand aan het KNVI-Event op 23 november.
Officieel uitgereikt aan André Plat op 14 december 2023.

Jan Boersprijs - 3

Jan Boersprijs - 1

Meer over de Jan Boersprijs
KNVI heeft een eigen onderscheiding voor actieve leden die de KNVI als organisatie helpen ontwikkelen en het bestuur van de KNVI op voorbeeldige wijze ondersteunen: de Jan Boersprijs.
Eerdere prijswinnaars zijn:
2021 - Pieter van den Ende
2019 - Leden van Interest Group verantwoordelijk voor MVO-visie: Philippe Lardinois, Robert de Koning en Gerard de Jong
2017 - C.P.M. Busker
2016 - Lex Schampers
2015 - Tjerk Terpstra
2014 - Gert de Gruyter
2009 - Paul Teeuwen
2008 - Arend Warmels
2007 - Carel Daams

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media