Smart Humanity - word deelgenoot van de kennis van bevlogen professionals - Deel 8: De science fiction voorbij: Dataopslag in DNA

Alle nieuws

Smart Humanity - word deelgenoot van de kennis van bevlogen professionals - Deel 8: De science fiction voorbij: Dataopslag in DNA

KNVI deelt in de komende nieuwsbrieven en op de website een hoofdstuk uit haar boek 'Smart Humanity - De mens met 1-0 op voorsprong'. Dit keer: De science fiction voorbij: Dataopslag in DNA, geschreven door Jasper Snoeren.

24 januari 2023

De huidige generatie digitale informatiedragers zal langzaam maar zeker uit de gratie raken, want ze zijn niet duurzaam genoeg en hebben een beperkte opslagcapaciteit. Maar opslaan in DNA komt eraan. Hoewel de eerste toepassingen veelbelovend zijn, moeten er nog wel wat obstakels overwonnen worden.

Internetsnelheden nemen alsmaar toe, en daarmee ook de hoeveelheid data die wereldwijd wordt gecreëerd. Iedere kattenvideo, iedere vakantiefoto en ieder boodschappenlijstje wordt digitaal bewaard en gedeeld. Daardoor zijn we haast ongemerkt voor een van de grootste uitdagingen in ons vakgebied komen te staan. Want waar de behoefte aan dataopslag blijft toenemen, zal de opslagcapaciteit van digitale dragers uiteindelijk tegen een maximum aanlopen. Deze dragers hebben bovendien een beperkte levensduur: magnetische tape gaat slechts dertig jaar mee, een harde schijf kun je al na tien jaar vervangen. Kortom, we hebben een nieuw hulpmiddel nodig om data compacter en duurzamer op te slaan. Een oplossing hiervoor blijken we al sinds het begin der tijden bij ons te dragen: DNA.

>> Lees hier het complete hoofdstuk De science fiction voorbij: Dataopslag in DNA, geschreven door Jasper Snoeren

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media