IT’ers bezorgd om gebrek aan IT-kennis in organisaties

Alle nieuws

IT’ers bezorgd om gebrek aan IT-kennis in organisaties

IT’ers maken zich zorgen over het gebrek aan kennis over IT binnen organisaties. Dat blijkt uit de 23e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot, in samenwerking met de KNVI, onder zo’n 400 IT’ers in Nederland.

27 juni 2022

Ongegrond techoptimisme en krapte op IT-markt zorgt voor zorgwekkende situaties

Krap een derde van de IT’ers (29,33%) zegt zich veel zorgen te maken over de kennis van IT binnen de rest van de organisatie. Daarmee staat dit punt bovenaan de lijst van zaken waar IT’ers wakker van liggen, op ruime afstand van zaken als de economische omstandigheden (21,%) en het bijblijven met professionele kennis en competenties (17,31%).

“Een gebrek aan IT-kennis binnen de organisatie kan voor allerlei problemen zorgen”, zegt AG Connect-redacteur Eveline Meijer. “Er wordt bijvoorbeeld vaak gedacht dat je met kunstmatige intelligentie (AI) objectieve beslissingen kunt nemen over bijvoorbeeld potentiële werknemers. Maar wie begrijpt hoe technologie werkt, weet dat AI vrijwel nooit neutraal is. Daarnaast zorgt een gebrek aan IT-kennis voor ongegrond techoptimisme, waarbij ten onrechte gedacht wordt dat de meeste problemen met technologie wel opgelost kunnen worden.”

Ondertussen groeit de afhankelijkheid van en het werk binnen IT, maar groeit het aantal IT’ers niet even hard mee. “We spreken al jaren over krapte op de arbeidsmarkt, maar zo extreem als het nu is, is het in Nederland niet eerder geweest. De combinatie van de snel toenemende vraag naar IT’ers en het gebrek aan kennis bij werkgevers, bijvoorbeeld over hoe lang of duur of intensief bepaalde trajecten zijn, zorgt voor een zorgwekkende situatie. Eentje die ook hogere salarissen overigens niet zomaar kunnen oplossen”, stelt Vincent Nuijten, senior consultant bij Berenschot.

Gebrek aan kennis onder recruiters
Ook bij recruiters zorgt een gebrek aan IT-kennis voor problemen, zo blijkt uit het onderzoek. 88% van de IT’ers werd vorig jaar door recruiters benaderd, maar 61% zegt dat de aanbiedingen die ze krijgen hooguit soms relevant zijn voor wat ze doen. 52% van de respondenten denkt dan ook niet dat recruiters voldoende IT-kennis hebben om een goed aanbod te kunnen doen.


Over AG Connect
IT-vakblad AG Connect richt zich op alle IT-professionals in Nederland en brengt online nieuws en inspirerende artikelen over ontwikkelingen, innovaties en achtergronden in de IT. AG Connect voert sinds 1999 in samenwerking met Berenschot een jaarlijks salarisonderzoek onder IT-professionals uit. Naast een website verschijnt tien keer per jaar het magazine van AG Connect.

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media