IP-KNVI-Podcast 'PEPER' is live!

Alle nieuws

IP-KNVI-Podcast 'PEPER' is live!

Podcast 'Peper' is de smaakmaker in jouw informatiehuishouding! De eerste aflevering van Peper, de podcast van IP en KNVI over de informatiehuishouding van je organisatie of bedrijf én die van...

15 april 2022

Martijn Aslander houdt zich al jaren bezig met informatie in de breedste zin van het woord. Hij bedacht het begrip lifehacking en laadde dit met tips & tricks; intussen richt hij zich op het digitaal fitter maken van kenniswerkers. Recentelijk verscheen het boek Ons werk is stuk, dat hij schreef samen met Mark Meinema en Arjan Broere. In IP #2-2022 (maartnummer) kon je al lezen over de filosofie hierachter, en deze filosofie komt ook uitgebreid aan bod tijdens de eerste Peper-podcast waarin Tom Dalderup Aslander interviewt over zijn gedachtegoed. Van informatie opgeslagen in oude sokken tot het gebrek aan informatiegeletterdheid.

Aslander in de podcast: ‘Het voelt alsof de afgelopen dertig, veertig jaar een paar 1000 miljard euro is geïnvesteerd in IT en al het geld naar de “T” is gegaan, maar dat we de “I” zijn vergeten. We hebben het heel veel over digitale vaardigheden en technologie, terwijl in de praktijk blijkt dat de helft van de 5 miljoen kenniswerkers niet weet wat alt-tab is. Het heeft dus niet zo veel zin om over digitalisering, digitale transformatie, cyber et cetera te praten als we vergeten dat de helft van de kantoormensen, de schermwerkers, niet weet dat je tussen twee programma’s kunt schakelen met je toetsenbord in plaats van met je muis. Als je niet snapt waarom dit relevant is, moet je nu ophouden met luisteren naar deze podcast.’

‘Het gaat niet om tijd winnen, maar om de cognitieve belasting. Een kwart van de mensen in Nederland is niet engaged op zijn werk. We weten ook dat werkstress en burn-out volksgezondheidsvijand nummer 1 aan het worden zijn. Dat komt omdat we de computer de hele dag door als een moderne typemachine gebruiken en we niet hebben geleerd om met informatie om te gaan.’

>> Beluister hier de eerste podcast

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media