Transparency by Design

Alle nieuws

Transparency by Design

Transparency by Design - Open de zwarte dozen in publieke en private organisaties - interactief webinar op 28 september van 16:00 tot 17:30 (maximaal 25 deelnemers!)

5 september 2021

Organisaties in alle sectoren worstelen met het in de praktijk brengen van transparantie. Overheidsorganisaties zijn op zoek naar grotere digitale transparantie om corruptie te bestrijden, ambtenaren verantwoordelijk te houden en vertrouwen op te bouwen bij burgers en bedrijven. Tegelijkertijd moeten particuliere organisaties laten zien dat zij zich aan wetten en regels houden, naast dat ze traditioneel verantwoording moeten afleggen aan eigenaren en aandeelhouders.

Ondanks de nodige inspanningen blijkt het moeilijk digitale transparantie in de praktijk te brengen. Om hele systemen zodanig te ontwerpen is al helemaal een uitdaging. Ontwerpprincipes en andere richtlijnen ontbreken.

Met behulp van wetenschappelijke inzichten leren deelnemers aan de hand van praktijkcasussen hoe je principes kunt creëren voor het overwinnen van typische transparantiebarrières in organisaties.

In het webinar introduceren onderzoekers van TU Delft een samenhangend wetenschappelijk model genaamd Window Theory. Dit nieuwe model benoemt diverse factoren die digitale transparantie mogelijk maken of juist belemmeren. Het toepassen van deze theorie helpt informatie professionals om transparantie in de praktijk te brengen. 

Tijdens het webinar inventariseren we barrières voor digitale transparantie. Op basis van Window Theory definiëren we dan ontwerp-principes om deze barrières te overwinnen. Tot slot rangschikken we deze principes naar hun relevantie voor projecten, systemen of hele organisaties.

Meld je aan via de inschrijfpagina

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media