Column: Ik wens ons een effectief en integer 2024

Alle nieuws

Column: Ik wens ons een effectief en integer 2024

2023 was een jaar van extremen. Op het wereldtoneel ontbrandde de vreselijke strijd tussen Israël en Hamas, terwijl de oorlog tussen Oekraïne en Rusland onverminderd door ging. Het aantal slachtoffers, vaak jong en onschuldig, groeit met de dag en het einde der wanhoop lijkt niet in zicht. Radicale stellingnames en zwart-witdenken ontnemen elke ruimte voor vergevingsgezindheid en oplossingsgerichtheid.

 

23 januari 2024

Op nationaal niveau zagen we een verkiezingsuitslag die in 2024 waarschijnlijk zal leiden tot een rechts-conservatief kabinet met populistische trekken. De negatieve teneur in ons land zorgt voor een bestuurlijke neiging naar nationalisme, kortzichtigheid en zondebokpolitiek, met als gevolg dat internationale samenwerking, duurzaamheid en rechtstatelijkheid onder druk komen te staan. En daarmee, cynisch genoeg, uiteindelijk ook de bestaanszekerheid waar politici nu de mond van vol hebben. De formerende partijen mogen niet vergeten dat het succes van Nederland altijd te danken is geweest aan onze vooruitstrevende en grensverleggende manier van denken.

Maar hoe zorgelijk de mondiale dynamiek en de stand van het land ook is, laten we het eens over onszelf hebben. Hoe was 2023 voor uw gezin, uw organisatie en uw welbevinden? Zelf was ik erg druk met de lancering van mijn boek (‘De democratie crasht’) en het uitbouwen van mijn bedrijf (‘Bureau Digitale Zaken’). Zo nu en dan ging dat ten koste van mijn naasten en mijn ontspanning. Het is geen toeval dat ik me in mijn derde jaar als zelfstandig ondernemer ben gaan verdiepen in het thema (werk)geluk.

Daarbij stel ik steeds de vraag hoe ik effectief en integer te werk kan gaan. Met effectief bedoel ik gefocust op mijn kerndoelen en met de aandacht gericht op mijn belangrijkste taak (zonder steeds afgeleid te worden door digitale stoorzenders). Met integer bedoel ik handelen vanuit persoonlijke principes en publieke waarden zodat iedereen er beter van wordt (met een goed evenwicht tussen eigenbelang en algemeen belang).

Het klinkt vroom en het lukt me lang niet altijd; maar werken aan iets waar je invloed op hebt, geeft grip in de woelige wereld waarin we leven. Dat zou voor u ook kunnen gelden en daarom wens ik ons een effectief en integer 2024!

Kees Verhoeven, voorzitter Raad van Advies KNVI

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media