IT-politicus van het jaar: Lisa van Ginneken

Alle nieuws

IT-politicus van het jaar: Lisa van Ginneken

KNVI is blij met de benoeming van Lisa van Ginneken tot IT politicus van het jaar: "Met name haar inzet voor de menselijke maat in besluitvorming door algoritmen en de wijze waarop ze aandacht...

7 maart 2022

De lezers van AG Connect hebben Lisa van Ginneken (D66) verkozen tot IT-politicus van 2021. Het Tweede Kamerlid ontving 481 (33%) van de 1.460 stemmen en bleef daarmee de overige zes genomineerden ruimschoots voor. Het belang van IT voor de hele maatschappij is volgens haar evident: “IT doorkruist alles.”

Van Ginneken zit sinds maart 2021 voor D66 in de Tweede Kamer, waar ze zich buigt over haar portefeuilles ICT & Privacy, Personen- & familierecht, Wegen & mobiliteit en Spoor & OV. Ze is onder meer lid van de vaste Kamercommissies voor Digitale Zaken, Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Klimaat, en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. 

Zeven kandidaten
AG Connect houdt sinds 2016 elk jaar de IT-politicus van het jaar verkiezing. Kandidaten worden genomineerd door 50 IT-experts uit de wetenschap, het onderwijs en het bedrijfsleven. Vervolgens kiezen de lezers de IT-politicus van het jaar. Dit jaar ontvingen voor het eerst zeven kandidaten twee of meer nominaties. 

Onze experts over Van Ginneken: “Eindelijk iemand in de Kamer die daadwerkelijk zelf in de IT heeft gewerkt.” “Met name haar inzet voor de menselijke maat in besluitvorming door algoritmen en de wijze waarop ze aandacht geeft aan 'digital rights' spreken enorm aan. Ze staat midden in de maatschappij, is kundig en weet de effecten van het gebruik van IT voor de maatschappij goed te duiden.” 

Lezers van AG Connect noemen Van Ginneken gedreven, goed ingewerkt, inhoudelijk en communicatief sterk, en zichtbaar actief op belangrijke dossiers zoals digital rights en de omgang met grote techbedrijven. Ze staat midden in de maatschappij, maar “weet ook hoe je een makefile in vim moet maken”. Andere lezers noemen haar scherp, betrouwbaar, leuk en grappig. 

>> Lees hier het complete artikel (Bron: AG Connect 3 maart 2022)

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media