Alle nieuws

Op naar 2024

Terwijl reclamebudgetten steeds meer naar TikTok gaan, Adobe belaagd wordt voor illegale datahandel, sommige ministeries de Woo op een wat andere manier uitleggen dan de wet heeft bedoeld en het nog te vormen kabinet alweer op zoek is naar 1 miljoen IT-ers in 2030, bouwen wij langzaam af naar het kerstreces.

19 december 2023

Wederom is het rennen en vliegen, van jaarafsluiting, naar borrel, naar de laatste marktuitvraag en het beantwoorden van toch-nog-die-ene-mail richting een heerlijke periode van bijkomen en opladen. Want dat is wat we als KNVI alle noeste informatieprofessionals toewensen. 

Misschien moeten sommige collega’s extra piketdiensten draaien om nog meer cyberaanvallen het hoofd te bieden, of moet er aan beheer en exploitatie gedaan worden: het leven in ons brede en mooie vakgebied staat immers nooit stil. We schuiven van een VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, en Ambiguity) wereld naar een BANI (Brittle, Anxious, Non linear, Incomprehensible) wereld. Ook om de wereld om ons heen te beschrijven hebben we weer nieuwe acroniemen nodig.

We hebben dus in het kerstreces die oplaadtijd wel even nodig. Ik hoop dan ook ergens rond medio januari 2024 de meeste collega’s pas weer te zien. Het liefst wil ik ze op 2 januari 2024 allemaal omhelzen en een fijn nieuw jaar toewensen. Maar ik heb even de tijd nodig om te bezinnen over wat ons in 2023 is overkomen en wat ons in 2024 te wachten staat. De goede én de minder goede ontwikkelingen.

Voor ons als professionals komen er weer vele uitdagingen aan – dit zijn enkele top-of-mind acroniemen die we in 2024 allemaal gaan tegenkomen: De uitdagingen van Informatie op Orde (IOO) en archiefsystematieken bij uitvoeringsorganisaties, diverse wetten voor Artificial Intelligence (AI) en algortitmen om ons als burgers zowel te beschermen als te ondersteunen en de NIS2[1] voor de cybersecurity experts. En gaan we nog een robbertje stoeien over de technische én ethische implicaties van het eID (European digital identity). De impact daarvan – en de discussies daarover zijn vergelijkbaar met de invoering van het FI-nummer in 1985 (later SoFi nummer, nu het BSN). Vertrouwen we de overheid en vooral, vertrouwen we de door ons democratisch gekozen regering dat ze het beste met ons voor hebben? En wat te doen met die niet-democratisch gekozen instituten met veel invloed? En hoe digitaal vaardig én kundig zijn we allemaal, hoe kunnen we samen duurzaam blijven bouwen aan onze mooie wereld….

Bijdrage aan een mooiere wereld, eentje die we beter achterlaten dan dat we ‘m aantreffen. Niet over een tijdje, maar nu al, iedere dag. Oh, wat kijk ik uit naar de donkerste weken van het jaar en de tijd voor reflectie daarover. En wat een genot als de dagen weer langer worden om in 2024 aan al die ontwikkelingen bij te mogen dragen als informatieprofessional.

Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter KNVI

[1] NIS2 is voluit: Directive (EU) 2022/2555 of the European Parliament and of the Council of 14 December 2022 on measures for a high common level of cybersecurity across the Union, amending Regulation (EU) No 910/2014 and Directive (EU) 2018/1972, and repealing Directive (EU) 2016/1148.

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media