In Memoriam Professor Jan Roos

Alle nieuws

In Memoriam Professor Jan Roos

Op 31 juli jl. is Professor Jan Roos (1929) op 91-jarige leeftijd overleden. Jan Roos was in de periode 1980 tot 1987 voorzitter van het Ngi, het Nederlands Genootschap van Informatici, een van de voorlopers van de huidige KNVI. Jan Roos zette zich nog lang na zijn emeritaat in voor het vakgebied, en schreef als co-auteur mee...

5 augustus 2021

Op 31 juli jl. is Professor Jan Roos (1929) op 91-jarige leeftijd overleden.

Jan Roos was in de periode 1980 tot 1987 voorzitter van het Ngi, het Nederlands Genootschap van Informatici, een van de voorlopers van de huidige KNVI.

Jan Roos zette zich nog lang na zijn emeritaat in voor het vakgebied, en schreef als co-auteur mee aan de 1e en 2e editie van het boek 'Managing IT-outsourcing', samen met twee collega's die verbonden zijn aan de Universiteit van Tilburg. Jan Roos is zijn lange loopbaan gestart bij de marine, waar hij als officier startte in 1949. Daarna is hij getuige geweest van de eerste IT-projecten bij defensie toen hij kwam te werken bij de staf van het Ministerie van Defensie als projectleider automatiseringsprojecten en bureauhoofd administratieve automatisering der marine (1962-1970). In die tijd behaalde hij ook zijn AMBI-diploma (1965). Daarna werd hij directielid en vervolgens algemeen directeur van het Rijks Computercentrum (RCC) te Apeldoorn (1970-1990).

Het RCC ging na privatisering verder als PinkRoccade. Jan Roos bleef betrokken bij de organisatie, tot hij in 1990 Hoogleraar Bestuurlijke Informatiekunde bij de Universiteit Tilburg werd. Dat heeft hij tot 1995 gedaan. In zijn academische periode was hij als voorzitter van het Ngi iemand die het vakgebied altijd een warm hart toedroeg. Hij heeft zich na zijn voorzitterschap van het Ngi als voorzitter ingezet voor de Commissie Beroepsontwikkeling (COMBO), was betrokken als co-auteur van de AMBI leerboeken MESO en TESO en nam deel in de begeleidingscommissie van het boek 'Eeuw van de computer' uit 2008. Bij het 50-jarig jubileum van het Ngi sprak hij de leden toe in een kort filmpje. De woorden van Jan Roos liggen met het filmpje voor altijd in het digitale domein vast: voor wie Jan Roos nog eens wil horen en zien: kijk op https://www.youtube.com/watch?v=4VWEe608juA 

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media