Smart Humanity - word deelgenoot van de kennis van bevlogen professionals - Deel 10: Ethical Matrix

Alle nieuws

Smart Humanity - word deelgenoot van de kennis van bevlogen professionals - Deel 10: Ethical Matrix

KNVI deelt in de komende nieuwsbrieven en op de website een hoofdstuk uit haar boek 'Smart Humanity - De mens met 1-0 op voorsprong'. Dit keer: Ethical Matrix, door Marlies van Steenbergen.

29 maart 2023

Het besef dat technologie niet neutraal is en dat elk ontwerp, ook van digitale innovaties, impliciet bepaalde waarden in zich bergt, dringt steeds meer door. Opdrachtgevers en ontwerpers vertalen, bewust of onbewust, hun persoonlijke normen naar specifieke ontwerpkeuzes.

De ethical matrix is een instrument om dit proces expliciet te maken. Het structureert op een eenvoudige wijze de mogelijke impact van ontwerpkeuzes op de verschillende waarden van de verschillende stakeholders. Het grote voordeel van deze wijze van structureren is dat het de ethische overwegingen bij specifieke ontwerpkeuzes traceerbaar maakt en bovendien de mogelijkheid biedt om tijdens gebruik van een nieuwe digitale innovatie te toetsen of de bedoelde uitwerking op verschillende waarden ook daadwerkelijk zo uitpakt.

>> Lees hier het complete hoofdstuk Ethical Matrix, door Marlies van Steenbergen

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media