KNVI in het nieuws: over thuiswerken en investeren door werkgevers in ergonomie

Alle nieuws

KNVI in het nieuws: over thuiswerken en investeren door werkgevers in ergonomie

KNVI, de beroepsvereniging voor informatieprofessionals, ziet dat er bij veel organisaties met KNVI-leden al goed wordt ingezet op thuiswerken. “We zien dat veel werkgevers daarin al hun verantwoordelijkheid namen. Bij onze vereniging zijn maar weinig klachten te horen over werkgevers", aldus voorzitter Wouter Bronsgeest.

28 april 2020

FNV: ‘Werkgever heeft zorgplicht voor thuiswerkplek’
Thuiswerkplek moet voldoen aan ergonomische beginselen

Provincie Gelderland geeft ambtenaren 1000 euro om een thuiswerkplek te realiseren, maar geld alleen is niet genoeg. Werkgevers hebben een zorgplicht voor het realiseren van een goede thuiswerplek, zo stelt FNV.  "Werknemers moeten veilig en gezond hun werk kunnen doen." 

Volgens een woordvoerder van FNV moeten werkgevers ervoor zorgen dat werknemers veilig en gezond hun werk kunnen doen. Dat geldt dus ook voor de thuiswerkplek in de eigen woning, of die nu in de keuken, slaapkamer of op de zolder is.

De plek moet volgens de Arbowet voldoen aan ergonomische beginselen. Werkgevers zijn daarbij verplicht om voorlichting en instructies te geven over de werkzaamheden en risico’s die erbij horen.

Ergonomisch verantwoord
“De werkgever moet dus ook instructies geven over hoe je gezond thuis kunt werken. Deze instructies houden dan ook in hoe een ergonomisch verantwoorde werkplek eruit moet zien”, aldus een woordvoerder. “Op de thuiswerkplek heeft de werkgever doorgaans geen zicht en daarom is het nog belangrijker dat de werkgever de werknemer wijst op de risico’s en goede instructies geeft over hoe je wel gezond je werk kunt doen thuis.”

Veiligheid en gezondheid
Het betekent niet dat de werknemer zelf er geen omkijken naar heeft. “Die heeft natuurlijk ook een verantwoordelijkheid. De werknemer moet naar vermogen zorg dragen voor zijn eigen veiligheid en gezondheid en die van anderen. Dit betekent dat de werknemer zich ook moet inspannen om veilig en gezond zijn werk thuis te kunnen doen.” Aan de keukentafel blijven werken en het geld aan iets anders uitgeven gaat volgens de woordvoerder niet op.

Budget alleen is niet genoeg
Bovendien is een budget beschikbaar stellen, zoals provincie Gelderland doet, volgens FNV niet genoeg. “Wanneer de werkgever 1000 euro overmaakt en zegt: hiermee moet je je werkplek ‘goed’ inrichten, dan is dit zeker niet genoeg. Er moet beleid zijn om dit budget ‘goed’ in te kleuren en zo te voldoen aan wat er in de Arbowet en het Arbobesluit staat.”

De KNVI, de beroepsvereniging voor informatieprofessionals, ziet dat er bij veel organisaties met KNVI-leden al goed wordt ingezet op thuiswerken. “We zien dat veel werkgevers daarin al hun verantwoordelijkheid namen. Bij onze vereniging zijn maar weinig klachten te horen over werkgevers", aldus voorzitter Wouter Bronsgeest. 

Gezond inzetbaar
Hij ziet een goede  'business case' voor werkgevers. "Met een kleine investering voor medewerkers in de bijdrage aan kosten voor beeldscherm, stoel of bureau, blijven medewerkers ook beter productief, en blijft men gezond inzetbaar."

Bronsgeest noemt nog wel een aantal punten van aandacht. “Veel werkgevers realiseren zich onvoldoende dat bijvoorbeeld een goed beeldscherm kostbaar is, en dat deze niet zomaar op de hoek van de straat te koop is. Hetzelfde geldt voor een bureau en bureaustoel. Een budget tussen de 500 tot 1000 euro is dan ook een redelijke norm, zeker als daar een extra mobiel device bij komt als tweede scherm.”

Security loopt meer risico
Bronsgeest ziet intussen ook dat helpdesks het nu lastiger hebben om medewerkers te bereiken of om mee te kijken met technische problemen. Op gebied van security heeft hij nog wel twijfels. “Kunnen alle bedrijven die thuiswerken faciliteren ook de hoge veiligheidseisen aan van communicatie tussen medewerkers en met het bedrijf? Daarover hebben wij nog wel twijfel, met name in geval van MKB, die daar mogelijk ook kleinere budgetten voor beschikbaar hebben.”

Bron: AG Connect, 9 april 2020

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media