Bestuursblog November '21: Een solide basis voor een toekomstvaste vereniging

Alle nieuws

Bestuursblog November '21: Een solide basis voor een toekomstvaste vereniging

Planningstechnisch is het jaar 2021 bijna ten einde. Er wordt niet veel meer nieuws op touw gezet in de laatste maanden en de blik richt zich al op 2022. In de najaars- ALV deden we dat natuurlijk ook, waarbij we een paar harde noten hebben moeten kraken om een solide basis te leggen voor 2022. Misschien wel saaie bestuurlijke praat, maar heel erg nodig om in 2022 het verschil te kunnen (blijven) maken tussen een wegglijdende vereniging en eentje die toekomstvast is.

21 november 2021

Maar eerst maar beginnen met goed nieuws! De daling van de ledenaantallen is nu echt aan het stagneren: in de afgelopen maand (mid oktober tot mid november) kwamen er 27 nieuwe leden bij en namen er 31 afscheid van hun lidmaatschap. We hopen van de vertrekkers dat ze onze ‘ambassadeurs’ blijven en wensen de nieuwkomers heel veel plezier van hun lidmaatschap. Fantastisch om te zien dat de inspanningen van bestuur, InteresseGroepen en Regio’s om een interessant aanbod te creëren geleid heeft tot zoveel nieuwkomers.

In de maand november hebben we als bestuur van de KNVI ons vooral geconcentreerd op de ALV, om ervoor te zorgen dat de juiste boodschap gebracht wordt en de juiste maatregelen ter stemming komen. Wat de boodschap betreft gaan we verder op de weg die we in 2021 zijn ingeslagen: herinrichten door meer focus aan te brengen en complexiteit te verminderen, herpositioneren van ons ledenaanbod in een gegarandeerd deel en een extra-deel en omdenken naar meer ledenaanwas en secundaire inkomstenstromen.

Veel hebben we al kunnen doen in 2021 en voor 2022 gaan we op die weg verder plus we gaan meer inzetten op naamsbekendheid en media-aandacht. We hebben een verhaal, als Informatieprofessionals, als ICT-ers, als bibliotheken, als documentalisten en archieven en dat mag en moet verteld worden. Daarom zijn we heel erg blij, dat Kees Verhoeven nu onze nieuwe voorzitter van de raad van advies is geworden. Een mooi boegbeeld en een belangrijke voorspreker van ons Smart Humanity thema.

De ALV heeft op 18 november ingestemd met maatregelen ten behoeve van een structureel sluitende begroting . Het aanwenden van bestaande bestemmingsreserves, het integreren van events en het harmoniseren van kortingsregelingen helpt om de complexiteit te verminderen. Daarnaast heeft de ALV ingestemd met een indexering van 1,5% van het contributiebedrag, om enigszins tred te blijven houden met de jaarlijkse prijsstijgingen.

Onderdeel van de ALV is ook altijd bestuurssamenstelling. De meerderheid van de IG- en Regio-bestuurders heeft ook nu weer laten weten, dat ze zich willen blijven inzetten. In het verenigingsbestuur hebben we afscheid genomen van Antonia Wildvank, onze inspirator voor de IG’s en Regio’s. We spreken onze dank en waardering uit voor haar inzet en wensen haar heel veel succes met haar nieuwe uitdaging.

Voor nu, graag tot ziens bij de Ultimate Get Connected op 23 November 2021 in Utrecht!

Hartelijke groet namens het verenigingsbestuur,

Sandra de Waart

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media