Nieuwe Interessegroep Open standaarden

Alle nieuws

Nieuwe Interessegroep Open standaarden

Onlangs is er een nieuwe Interessegroep opgericht: Open Standaarden. Werkgroep is inmiddels van start gegaan om een duidelijk overzicht te bieden voor informatie en IT mamangers.

6 oktober 2020

Interessegroep ‘Open standaarden’

Doel:

Het doel van de interessegroep ‘Open Standaarden’ is om de professionals van KNVI te ondersteunen door een onafhankelijke verzameling van aanbevolen standaarden aan te bieden welke ook voldoen aan vooraf opgestelde criteria. Deze interessegroep sluit ook perfect aan op de overige interessegroepen omdat er standaarden van die onderwerpen in de lijst zullen staan zoals Architectuur, Beheer en Servicemanagement, Informatiemanagement, Governance en etc. Daarnaast is het doel van de interessegroep om een open standaarden lijst te publiceren die open en vrij toegankelijk is om te raadplegen.

Ambitie:

De ambitie van deze interessegroep is om het go-to punt te zijn voor professionals die op zoek zijn naar nieuwe standaarden in zijn of haar vakgebied maar goedgekeurd en aanbevolen door de KNVI.
 

Randvoorwaarden

Toegankelijkheid:

De interessegroep is vrij toegankelijk voor alle KNVI leden, hier zitten geen extra kosten aan verbonden. De KNVI-tarieven gelden om KNVI lid te worden. Het bestuur is verplicht vanuit KNVI om lid te zijn van KNVI. Oftewel, een persoon kan niet aan het bestuur deelnemen wanneer hij of zij geen KNVI lid is. De open standaarden lijst is vrij toegankelijk en kan door iedereen worden geraadpleegd, hiermee wordt de openheid waar de interessegroep voor staat nagestreefd.

Locatie en bijeenkomsten

Het is de intentie van de interessegroep om 4 keer per jaar een bijeenkomst te organiseren voor KNVI- leden. Deze zal plaatsvinden op een locatie afhankelijk van waar het IG-bestuur overeenkomt om samen te komen. In het beginsel is ’s-Hertogenbosch de hoofdlocatie voor de eerste bijeenkomsten.

Doelgroep

De doelgroep van de interessegroep is het volledige ledenbestand van de KNVI en alle professionals van de standaarden die gepubliceerd worden vanuit deze interessegroep zoals onderwerpen als Architectuur, Beheer en Servicemanagement, Informatiemanagement, en Governance. KNVI bestaat grotendeels uit informatieprofessionals. De open standaarden die de interessegroep aanbeveelt liggen alle in lijn met de interessegebieden van de overige interessegroepen. Daarnaast is de interessegroep vooral bedoeld om professionals (niet alleen KNVI leden) wegwijs te maken in welke standaarden de KNVI aanbeveelt en conform welke standaard zij een nieuw project kunnen starten.

Opzet Open standaarden

Overzicht

Vanuit de interessegroep worden de best practice en standaarden gepubliceerd in een duidelijk overzicht. In dit overzicht wordt er aandacht besteed aan wat de standaard is alsmede waar het voor dient. Hierbij wordt er ook de officiële bron weergegeven en de officiële publicaties.

Actualiteit

De actualiteit wordt geborgd doordat er elke 3 maanden (4x per jaar) een update van het overzicht plaatsvindt. Dit valt samen met de bijeenkomst die 4x per jaar wordt georganiseerd voor de doelgroep van de interessegroep. Hierbij wordt een nieuwe update van het overzicht vrijgegeven en vooraf aan de bijeenkomst wordt het overzicht gecontroleerd op juistheid van de huidige en bestaande best practice standaarden.

Het bestuur van de interessegroep:

Voorzitter:                  Harry van der Plas 

Secretaris:                  Antoine Bonenkamp 

Penningmeester:        Ivo van Haren 

Over de auteur

Open Standaarden

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media