Het 9-vlaksmodel als kompas voor Resultaatgericht Organiseren (RGO)

Alle nieuws

Het 9-vlaksmodel als kompas voor Resultaatgericht Organiseren (RGO)

Een van de doelstellingen van KNVI Interesse Group Open Standaarden is het positioneren van initiatieven op het 9-vlaksmodel. Vanuit die hoedanigheid presenteren we hier een plot vanuit Resultaat Gericht Ondernemen (RGO) binnen dit model, een relatief nieuwe best practice.

16 juli 2025

In de wereld van organisatieontwikkeling en informatiemanagement zijn modellen onmisbaar om structuur, richting en houvast te bieden. Twee modellen die ieder op hun eigen wijze bijdragen aan beter functionerende organisaties zijn het 9-vlaksmodel van Rik Maes en het RGO-model uit De Groeiversneller van Wim Kweekel. Waar het 9-vlaksmodel helder maakt waar de verantwoordelijkheden liggen tussen business, informatie en IT op strategisch, tactisch en operationeel niveau, biedt het RGO-model een praktische en resultaatgerichte aanpak om organisaties te verbeteren. In dit artikel verkennen we hoe beide modellen elkaar kunnen versterken: het 9-vlaksmodel als diagnose-instrument en RGO als veranderkompas. 
 

Het 9-vlaksmodel in vogelvlucht 

Het 9-vlaksmodel is opgebouwd uit drie lagen: 

  • Strategisch niveau (koers en langetermijnvisie) 

  • Tactisch niveau (inrichting en besturing) 

  • Operationeel niveau (dagelijkse uitvoering) 

En drie kolommen: 

  • Business (de vraagzijde van de organisatie) 

  • Informatie (de verbindende schakel tussen business en IT) 

  • Technologie (de aanbodzijde: systemen, infrastructuur, applicaties) 

Samen vormen zij negen vlakken waarin rollen, verantwoordelijkheden en afstemmingsvraagstukken inzichtelijk worden gemaakt. Het model is bij uitstek geschikt om gaten, overlappingen of miscommunicatie in organisaties te detecteren. 

 Het RGO-model: resultaatgericht organiseren in vier dimensies 

Het RGO-model richt zich op duurzame groei en betere resultaten via vier elementen: 

  1. Fundament – Herken symptomen van slecht functionerende organisaties en voorkom veelvoorkomende fouten.

  2. Transformeren – Werk met duidelijke doelen, beperkt aantal veranderingen (maximaal twee tegelijk), 100-dagen cycli en PDCA. 

  3. Organiseren – Bouw een heldere strategie, blauwdruk en zorg voor uitvoering met focus op klanttevredenheid, processen en waardecreatie. 

  4. Leiderschap – Adaptief, toekomstgericht en gericht op het ontwikkelen van mensen en prestaties. 

Het model is praktisch toepasbaar en ontworpen om organisaties stap voor stap te verbeteren. 

Waar raakt RGO het 9-vlaksmodel? 

Het interessante ontstaat wanneer we het RGO-model projecteren op het 9-vlaksmodel. Waar zijn de raakvlakken? Een aantal observaties: 

  • Strategisch niveau / Business en informatie: RGO start met het scherp krijgen van identiteit, missie en visie. Dit raakt direct de businesskolom op strategisch niveau. Deze strategie moet worden vertaald naar informatiestromen en besluitvorming. Hier biedt RGO concrete handvatten via strategie- en blauwdrukontwikkeling. 

  • Tactisch niveau / Business & Informatie: De inrichting van processen, rollen en verantwoordelijkheden in RGO sluit aan op dit niveau. Denk aan blauwdrukken, doelstellingen en stuurinformatie. 

  • Operationeel niveau / Business: De uitvoering door professionals, het meten van klanttevredenheid, feedbackcycli en PDCA raken dit vlak direct. 

 

Hoewel het RGO-model minder expliciet op technologie stuurt, impliceert het wel dat technologie ondersteunend moet zijn aan doelen, processen en klantwaarde.

Toegevoegde waarde van het combineren 

De kracht van het combineren van het 9-vlaksmodel en RGO zit in de wisselwerking tussen analyse en actie: 

  • Het 9-vlaksmodel helpt je begrijpen waar in de organisatie iets spaak loopt. 

  • RGO biedt vervolgens een concrete aanpak hoe je dat oplost. 

Stel, je constateert dat klanttevredenheid daalt (operationeel/businessvlak). Het 9-vlaksmodel helpt je begrijpen of dit komt door gebrekkige processen, onduidelijke informatievoorziening of slechte technologie. Het RGO-model biedt vervolgens een aanpak met doelen, verbeterprocessen en leiderschap om het probleem gericht op te lossen. 

Conclusie 

Beide modellen hebben hun waarde, maar in combinatie zijn ze bijzonder krachtig. Gebruik het 9-vlaksmodel om een scherp beeld te krijgen van waar in je organisatie het knelt. Gebruik RGO om met focus, daadkracht en leiderschap verbetering te realiseren. Zo werk je niet alleen aan een analyse, maar aan echte, meetbare groei. 

Wil je meer weten? Raadpleeg hier de literatuur: De Groeiversneller.

Over de auteur

Open Standaarden

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media