Beluister aflevering 14 van de KNVI Podcast - Grondstoffen, afval en data - Maurice Goudsmith
Maurice Goudsmith is een man met een missie: de Rijksoverheid helpen om afval zo goed mogelijk te verwerken, en het liefst optimaal te recyclen. En als het even kan nog slimmer in te kopen, want daar ligt de eerste sleutel. En als je dan spullen hebt die aan het einde van hun levenscyclus zijn, denk aan computers en mobieltjes, dan moet je het zo optimaal mogelijk verwerken. eker bij elektronica zitten er kritische en strategische grondstoffen in, die wellicht terug te winnen zijn. Belangrijk, want deze grondstoffen zijn zeer kostbaar en worden steeds schaarser. Interessant? Beluister aflevering 14!
In deze aflevering van de KNVI Podcast gaan Marijn Plomp, met sidekick Wouter Bronsgeest in gesprek met Maurice Goudsmith (RVO) als hoofdgast.
Afvalstromen zijn ‘hot’ op dit moment. Dat zie je al bij de aankoop van producten. Het is een wetenschap om je dingen te laten verkopen. Daarbij speelt "waste more" of geplande veroudering een belangrijke rol voor de verkopende partij: producten die niet meer te repareren zijn vormen een onderdeel van de business case van veel producenten. Met de wetenschap dat er nu rond de 8 miljard mensen op de planeet zijn en zo’n 9 miljard in 2030, wordt nu al 100 miljard aan kledingstukken per jaar geproduceerd en worden 13 miljoen mobieltjes per dag weggegooid.
De Rijksoverheid voert beleid om 50% minder primair grondstoffengebruik te realiseren in 2030 en volledig circulair zijn in 2050. Daarmee wil de Rijksoverheid minder eigenaar worden van goederen en indirect van de grondstoffen. Het alternatief is gebruik te maken van een huur, lease en/of statiegeldconstructie. Daardoor blijven de benodigde grondstoffen eigendom van de producent die de verplichting heeft dit na gebruik weer opnieuw in te zetten.
Als de Rijksoverheid toch de producten in eigendom moet nemen, dan zal zij deze zolang mogelijk gebruiken (denk aan herbestemmen en repareren). Als de producten na de economische en/of technische levensduur niet meer inzetbaar zijn, worden ze zo duurzaam mogelijk heringezet of gerecycled.
Hoe weet een organisatie of zij voldoet aan de circulaire doelstellingen? Om dat te bepalen is het belangrijk inzichtelijk te maken wat de impact is van de bedrijfsvoering, zowel wat betreft inkoop en afstoot van goederen. Daar vervult datamanagement een belangrijke rol in. Met de hulp van informatieprofessionals wordt steeds meer inzichtelijk gemaakt op dit gebied. Transparantie in de goederenstromen door de gehele organisatie geeft inzicht en legt keuzes voor aan het management. De delta tussen wat je inkoopt versus wat je organisatie verlaat is immers de graadmeter hoe circulair je bent. Met andere woorden, hoe je voorkomt dat er afval ontstaat. Daarnaast levert de analyse van deze data waardevolle informatie op om vergelijkbare bedrijven te benchmarken en om realistische doelstellingen te formuleren.
Voor grondstoffen die cruciaal zijn voor de Europese economie – zoals groene technologie, telecommunicatie, medische applicaties, defensie en transport – is het leveringsrisico hoog. Schaarste speelt hier een nadrukkelijke rol, maar ook de rol van China is van wezenlijk belang. In bijna alle van deze grondstoffen heeft China een significant aandeel in het aanbod, en in sommige gevallen is het een belangrijke toeleverancier voor de Europese economie geworden.
Hoewel het nog niet altijd makkelijk is om de gehele afvalverwerkingsketen te monitoren, werkt de overheid aan het monitoren van afval waar kritieke afvalstoffen in zitten, met name afval van bijvoorbeeld telefoons, ICT componenten en computers en laptops. Een geselecteerd aantal bedrijven verwerkt dit afval en haalt de schaarse en of kritische grondstoffen er uit. Op dit moment is de kosten-baten analyse echter nog niet altijd positief. De ontwikkelingen gaan gelukkig snel, dus de verwachting is dat steeds meer van deze grondstoffen die binnen Nederland of Europa circuleren ook hergebruikt kunnen worden.
>> Beluister aflevering 14 van de KNVI Podcast