Kenniscentrum

< Terug naar overzicht

De tweestrijd bij digitalisering

Samenvatting

De tweedstrijd bij digitalisering

29 October 2022

Onderzoek en Onderwijs (ICT)

Tijdens KNVI congres Smart Humanity: Wij zijn echt.

Op 23 november 2022: Van 15.00 - 16.00:

De tweestrijd bij digitalisering

Programma van de break-out sessie van de interessegroep Onderzoek en Onderwijs ICT.

Hierbij wordt ingegaan op het spanningsveld tussen security en werkbaarheid. Hierbij behandelen we een praktijksituatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een nieuwe ontwerpbenadering 'Moral Design Strategy.

Digitalisering die niet veilig is vertrouwen we niet en wordt dan niet gebruikt. Daartegenover staan toenemende zorgen en klachten dat – steeds strengere – beveiliging ten koste gaat van werkbaarheid en toegankelijkheid van digitaliseringsvoorzieningen. Het vinden van de juiste balans is een grote uitdaging. En verschilt per situatie. In deze break-out sessie behandelen we twee voorbeelden:

1. In dit eerste deel legt Hester Torn – Senior adviseur digitale innovatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken – uit hoe haar ministerie deze balans aanbrengt. Vanwege haar relaties met het buitenland en vestigingen in vele landen worden bijzondere eisen gesteld aan zowel veiligheid als werkbaarheid van digitalisering van dit ministerie.

2. In toenemende mate vertrouwen we een deel van besluitvorming toe aan slimme technologie. Dit heeft verregaande consequenties voor consumenten, burgers en organisaties. Het tweede deel van de sessie gaat Bart Wernaart – Lector en onderzoeker bij Fontys – in op Moral Design Strategy. Centrale vraag is dan: Hoe kan een organisatie op een transparante manier vaststellen dat het morele ontwerp ook daadwerkelijk datgene doet zoals dat oorspronkelijk bedoeld was
 

Aangemaakt door

Leon Dohmen

Over de auteur

Leon Dohmen

deel deze pagina via

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl. Comments